Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • SPA wil vers bloed binnenhalen

SPA wil met ‘sollicitatieoproep’ vers bloed binnenhalen

13/03/2019 17:49 - Naomi Hoever

SPA-voorzitter Guno Castelen wil vers bloed binnenhalen voor de partij.

SPA-voorzitter Guno Castelen wil vers bloed binnenhalen voor de partij. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) wil via een ‘sollicitatieoproep’ nieuwe leden werven. Voorzitter Guno Castelen zegt dat dit idee is bedacht om de vergrijzing binnen de SPA tegen te gaan. Er zijn voor- en tegenstanders van dit voorstel en een team buigt zich erover.

Aanvraagformulieren voor het lidmaatschap zullen in de krant worden geadverteerd. Castelen zegt dat het idee twee maanden geleden bij hem is ontsproten, omdat bij de gemeenschap wellicht de opvatting leeft dat SPA een 'vriendenclub' is.

Personen die achter de idealen van de arbeiderspartij staan, zoals sociale rechtvaardigheid en zich onbaatzuchtig inzetten, kunnen zich aanmelden als kandidaat voor de districtsraad, de ressortraad en of als kandidaat-lid van een stichtingsbestuur. "Dit is iets moderns en nieuws. De partij heeft nieuwe ideeën en ideologieën", zegt Castelen.

De meeste leden van het partijbestuur zijn volgens de SPA-voorzitter boven de middelbare leeftijd. "De bemensing is verouderd, hoewel we 30 tot 40 procent nieuwe leden hebben." Castelen noemt dit anders dan gebruikelijk. "We moeten Suriname verbeteren, vandaar dat wij vers bloed willen binnenhalen. Er worden wel nieuwe kernen opgericht maar het tempo vinden wij laag".

De SPA bereidt zich voor op het partijcongres in juli. Aanvankelijk zou het in november worden gehouden, maar vanwege de verkiezingen in mei 2020 wordt het vervroegd. Nu worden de afdelingsbesturen ingesteld. Castelen stelt zich beschikbaar voor de partij maar laat zijn herverkiezing aan de leden over. "Ik zal niet zeggen: ik wil. Ik heb een andere visie wat dit betreft dan het conventionele leiderschap."

De SPA maakt zich ook op om alleen de verkiezingen in te gaan. De partij wil haar huiswerk maken voordat zij buiten treedt. Castelen: "Sibi yu oso fos' yu go na doro. Op elk wissewasje springen levert je geen leden op." De samenwerking met DA'91 staat nog overeind maar er wordt rekening gehouden met een eventueel verbod op pre-electorale samenwerking.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina