Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 49 doden bij aanslagen op moslims Nieuw-Zeeland

49 doden bij aanslagen op moslims Nieuw-Zeeland

15/03/2019 11:44

49 doden bij aanslagen op moslims Nieuw-Zeeland

 

CHRISTCHURCH - Bij schietpartijen in twee moskeeën in Christchurch (Nieuw-Zeeland) zijn minstens 49 doden en vijftig gewonden gevallen. De dader is een rechts-extremist. De man, de vermoedelijk 28-jarige Brenton Tarrant uit Australië, maakte livebeelden van de schietpartij en zond die uit op Facebook. In de fim is duidelijk zichtbaar hoe hij de moskee binnenloopt en wild om zich heen begint te schieten.

Toen Tarrant aankwam bij één van de moskeeën, parkeerde hij daar zijn auto en begon vervolgens te schieten op een menigte in het gebedshuis. Hij liep meerdere keren al schietend door de moskee. Ook buiten loste hij schoten. De politie heeft drie mannen en een vrouw gearresteerd. Eén is alweer vrijgelaten.

Er zijn meerdere geïmproviseerde explosieven en een bomvest gevonden in de auto's van de verdachten. Later op de dag kwam het bericht dat ook in een moskee in de nabijgelegen wijk Linwood een schutter was binnengedrongen. Het is mogelijk dat Tarrant beide bloedbaden heeft aangericht, omdat ze niet tegelijkertijd waren.

Direct na de eerste schietpartij werden overheidsgebouwen en scholen in de directe omgeving van de moskeeën gesloten, pas laat in de middag werden de scholen vrijgegeven en konden de kinderen naar huis. Premier Jacinda Ardern noemde het 'een van de zwartste dagen in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland'.

Nieuw-Zeeland is relatief rustig op het gebied van aanslagen. Negen jaar geleden kaapte een verwarde vrouw korte tijd een vliegtuig en er zijn twee bomexplosies geweest in de jaren tachtig, één in een vakbondskantoor en één in een computercentrum. Eind jaren zestig belaagden tegenstanders van de Vietnamoorlog een Nieuw-Zeelandse militaire basis ook met explosieven.

De bekendste aanslag was in 1985 op het schip de Rainbow Warrior van de organisatie Greenpeace. Die werd gepleegd door de Franse geheime dienst. Daar is een bemanningslid door om het leven gekomen. Telegraaf.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina