Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Besluit Suriname over Boeing Max 8 onbekend

Besluit Suriname over Boeing Max 8 onbekend

15/03/2019 19:37 - Ivan Cairo

De Boeing 737 MAX 8.

De Boeing 737 MAX 8. Foto: GETTY  

PARAMARIBO - Voor zover bekend, maken de vliegtuigmaatschappijen die op Suriname vliegen geen gebruik van Boeing-737 Max 8-toestellen. Of de autoriteiten ook een verbod zullen uitvaardigen zodat er niet over Suriname wordt gevlogen, is onduidelijk. Een afdoend antwoord op deze kwestie kon de Ware Tijd niet krijgen van de autoriteiten.

"Gelet op de incidenten kan worden vastgesteld dat het om technische issues gaat bij de luchtvaartuigen", stelt Faizel Baarn, hoofd van de Luchtvaartdienst desgevraagd. Voor een concrete reactie verwees hij de redactie naar luchtvaartwaakhond Casas, omdat dit vraagstuk buiten de competentie van de Luchtvaartdienst valt. Casas was niet bereikbaar. 

De Amerikaanse president Donald Trump heeft alle Boeing-737 Max 8-vliegtuigen uit het Amerikaanse luchtruim verbannen. Het verbod komt nadat de Europese Unie (EU), inclusief landen als Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk, deze toestellen uit hun luchtruim hebben geweerd na de crash van een Ethiopian Airlines-vlucht zondag.

Bij dat ongeluk verloren alle 157 inzittenden inclusief de bemanning het leven. Ook China en India willen de Boeing-737 Max-toestellen voorlopig niet in hun luchtruim. Trumps besluit kwam enkele uren nadat ook Canada de ramptoestellen in de ban had gedaan. Verschillende vliegmaatschappijen hebben zelfs vliegtuigen die al in de lucht waren, teruggehaald naar de grond of vluchten gecanceld. In verschillende landen zijn passagiers daardoor gestrand.

In oktober vorig jaar verongelukte een Boeing-737 Max 8 van het Indonesische Lion Air kort nadat het was opgestegen. In beide gevallen gaat het om fonkelnieuwe vliegtuigen die nog geen half jaar oud waren. De landen die nu maatregelen hebben getroffen, vinden dat Boeing met bewijzen moet komen dat de vliegtuigen veilig en betrouwbaar zijn.

Singapore, Australië, Ierland, Zuid-Korea, Mongolië, Indonesië, Maleisië, Oman en België behoren tot de landen die een vliegverbod hebben ingesteld. De luchtvaartmaatschappijen Ethiopian Airlines, Norwegian Air, Comair, GOL Linhas Aereas, Cayman Airways en Turkish Airlines houden hun Boeing-737 Max 8-vliegtuigen voorlopig aan de grond. In totaal zijn er over de hele wereld ongeveer 350 van dit type vliegtuig in bedrijf.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina