Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Heffingsvrij winkelen ‘fraudegevoelig’

Heffingsvrij winkelen ‘fraudegevoelig’

15/03/2019 08:29 - Ivan Cairo

Heffingsvrij winkelen ‘fraudegevoelig’

 

PARAMARIBO - Suriname heeft administratief en technisch nog niet alles op orde om probleemloos het duty free shoppen te kunnen introduceren. Behalve dat malafide ondernemers misbruik zouden kunnen maken van de regels die er nu zijn, kunnen ook corrupte douaneambtenaren meewerken aan fraude en daarmee benadeling van de Staat.

Dit stellen twee douaneofficieren naar aanleiding van de onlangs uitgelekte beschikking van Kirpalani NV om invoerrechtenvrij goederen te kunnen importeren en die aan toeristen door te verkopen. De douaniers staan de krant op basis van anonimiteit te woord, omdat naar hun zeggen binnen de dienst ontevredenheid heerst over de gang van zaken omtrent dit vraagstuk.

Ook is er tot nu toe geen enkele instructie gegeven dat douaneambtenaren bij vertrekkende passagiers moeten controleren welke goederen die belastingvrij hebben gekocht. "Er is wel een soort administratie, maar daar kan heel gemakkelijk mee gesjoemeld worden. Als je toerisme wil ontwikkelen door middel van tax free shopping, behoort dit met alle stakeholders te gebeuren. De beleidsmakers moesten dit landelijk introduceren en niet geven aan slechts één onderneming", zegt een van de officieren.

Hij voegt er aan toe dat het controlesysteem door een onafhankelijke partij beheerd zou moeten worden. "Als alle winkels een eigen systeem opzetten, hoe controleer je dat? Dit zorgt voor conflicts of interest", voegt hij eraan toe. Volgens hem werkt dit ook oneerlijke concurrentie in de hand. Als blijkt dat de invoerrechtenvrij geïmporteerde goederen aan de lokale gemeenschap worden verkocht, hebben andere bedrijven die wél invoerrechten moesten betalen "een groot probleem om te kunnen concurreren".

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen