Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Noersalim veroordeelt aanslagen Nieuw-Zeeland

Noersalim veroordeelt aanslagen Nieuw-Zeeland

15/03/2019 15:33 - Ivan Cairo

Noersalim veroordeelt aanslagen Nieuw-Zeeland

Ambulances op weg naar één van de moskeeën in Christchurch, Nieuw-Zeeland, waar vrijdag zeker 49 mensen zijn doodgeschoten door een 28-jarige Australiër.  

PARAMARIBO - Minister van Binnenlandse Zaken Mike Noersalim keurt de aanslagen op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland die aan zeker 49 mensen het leven hebben gekost, met klem af. Hij vindt het triest dat de slachtoffers, mogelijk op grond van hun religie, om het leven zijn gebracht. “Het is erg triest. We mogen de almachtige danken dat wij ondanks verschillen in religieuze opvattingen in Suriname toch van een harmonieuze samenleving kunnen praten. Jammer genoeg is dat in andere landen niet het geval. Ik keur het ten zeerste af”, zegt de bewindsman.

Ook de Caricom is geschokt door de gebeurtenissen eerder op de dag in Nieuw-Zeeland. De regionale organisatie veroordeelt de moordaanslagen in het doorgaans rustige Nieuw-Zeeland. Aan regering en bevolking van het land wordt medeleven betuigd, in een uitgegeven verklaring. "De Caribische Gemeenschap (Caricom) is geschokt en ontsteld door de gruwelijke aanslag op de twee moskeeën in Christchurch, Nieuw-Zeeland op vrijdag 15 maart, die heeft geresulteerd in tot nu toe 49 doden. Caricom veroordeelt in de sterkst mogelijke bewoordingen deze beestachtige terroristische daad gepleegd in gebedshuizen, waar mensen normaal gesproken geborgenheid en vrede zouden moeten vinden. Geen enkele ideologie of filosofie kan zulke gruwelijke daden rechtvaardigen", stelt de regionale organisatie.

Verder wordt aangevoerd dat de bevolking van de regio solidair is met de regering en het volk van Nieuw-Zeeland, een land dat bekendstaat om zijn diversiteit en rust. "We zijn ervan overtuigd dat dit gruwelijke incident de traditionele waarden van vrede en harmonie, waarom Nieuw-Zeeland bekendstaat, zal versterken." Lof wordt toegezwaaid aan de hulpverleners die slachtoffers noodhulp hebben verleend terwijl de beschietingen nog aan de gang waren en aan de veiligheidstroepen die snel hebben gereageerd op de aanslagen.

"Caricom betuigt haar diepe medeleven aan de regering en de inwoners van Nieuw-Zeeland en betuigt medeleven aan de families en geliefden van degenen die zijn omgekomen. We wensen ook een volledig en snel herstel aan de gewonden." Op de videobeelden die één van de aanslagplegers livestreamde op sociale media is te zien hoe hij komt aanrijden, zijn auto parkeert, naar de moskee loopt en bij de ingang onmiddellijk het vuur opent met een automatisch geweer.

In de moskee schiet hij vervolgens in het wilde weg op kerkgangers die ter plekke waren voor het vrijdagmiddaggebed. Hij keerde enkele keren terug om opnieuw te schieten op slachtoffers die al op de grond lagen. Ook op straat loste hij schoten. Te zien is hoe hij een vrouw van grote afstand neerschiet, naar haar toeloopt terwijl zij op de grond om hulp roept en haar door het hoofd schiet. De politie heeft mensen opgeroepen de videobeelden niet verder te verspreiden.

Intussen heeft Facebook bekendgemaakt dat de beelden zijn verwijderd en dat de account van de vermoedelijke dader, een 28-jarige Australiër, is gedeactiveerd. Ook Twitter en Instagram hebben verklaard beelden van de aanslagen van hun platformen te zullen verwijderen. Regeringsleiders over de hele wereld hebben hun afschuw uitgesproken over de aanslagen. Premier Jacinda Ardern noemde het bloedbad "een van de zwartste dagen in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland".

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina