Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Waar te beginnen

COLUMN: Waar te beginnen

28/03/2019 14:00 - Pokay Tongo

COLUMN: Waar te beginnen

Stuart Rahan  

Geloofwaardigheid en vertrouwen in de Surinaamse politiek leiden hun eigen leven. Ze lijken op elkaar, zijn ook nog synoniemen van elkaar. Toch is er een onmiskenbaar stukje gevoelswaarde wat je doet twijfelen op momenten dat politici dat van je vragen. Geloof in mij, vertrouw op mij. Rabin Parmessar ging zelfs op zijn knieën tijdens een massameeting om zijn nederigheid te illustreren. Hij werd gekozen maar vertrok uit DNA om als directeur van de EBS zijn ongeloofwaardigheid verder uit te diepen.

Abop en Seeka gaan weer met elkaar samenwerken. Wat zij geleerd hebben van de breuk in A-Combinatieverband is niet helder, maar blijkbaar is etniciteit het nieuwe begin. De oude broederpartij BEP vertrouwt vooralsnog op de NDP van Melvin Bouva die pleit voor behoud van de 1-procentregeling met een waarborgsom als extra garantie om verdere versnippering van het politieke landschap te voorkomen. Zijn NDP heeft er natuurlijk geen last van. Die is gezegend met duistere geldschieters.

Strei! pleit via de Grondwet voor regelmatige inspraak van de burger. Als het aan deze buitenparlementaire oppositiepartij ligt, is voor elke nieuwe wet in principe een referendum nodig. Tijdens verkiezingscampagnes waar van alles is beloofd maar waar in DNA-verband niks van terecht komt, blijken de belangen van de massa ineens de verzekering te zijn voor lijfsbehoud van één persoon.

De president op zijn beurt, spant zijn ondergeschikte Ashwin Adhin voor zijn karretje om het corruptiespook te verjagen naar het huis van de procureur-generaal. Was het niet deze president die met schuim op de bek op diverse podia een kruistocht ging houden tegen corruptie? Lachen natuurlijk, want juist in zijn regeerperiode is corruptie tot cultuur verheven.

Iedereen wil binnen één regeerperiode als (multi)miljonair het strijdtoneel verlaten. Al jaren is corruptie bekend bij Telesur, de naschoolse opvang, aankoop ambassadegebouw in Frankrijk, Carifesta, Stichting Bosbeheer en Bostoezicht, de Scheepvaartmaatschappij Suriname en o ja, EBS niet te vergeten Adhin.

Het verbaast dan ook niemand dat tijdens de Phagwaspeech van Adhin sommige aanwezigen hun kans te baat namen om te vragen naar het verdwenen geld dat nodig is voor ontwikkeling van mens en maatschappij. De president kent zijn geschiedenis op deze dag. Deze portie schoof hij zonder handomdraai door naar Ashwin.

Maar leugens behoren ook tot corruptie. Dat Hoefdraad het niet zo nauw neemt met de waarheid over voorgeschoten tegoeden, deert hem niet. In zijn wereld weten ze niet beter, daarom reageert hij ook niet verschrokken. Het is cultuur en hij realiseert zich dat vanaf 2020 wij met z'n allen de tol zullen moeten betalen. Na hem de zondvloed. De gerehabiliteerde bestemming van de rij- en voertuigenbelasting neemt de zonde ook niet weg.

Het versplinterde politieke landschap wil dat voorkomen en aan corruptie een einde maken. Klinkt geloofwaardig maar of wij erop kunnen vertrouwen dat aan die afgrijselijke corruptie een einde komt, is de retoriek vragen waar de prioriteit te leggen. Waar te beginnen? Deze verwerpelijke cultuur vraagt om een oplossing die geen vrienden kent en dus geen 'kepôti' verdraagt. Lastig als de dorpse mentaliteit van ons-kent-ons ons heilig is. Het zal maar jouw corrupte vader of moeder, broer of zus, oom of tante zijn die, ontbloot van elke trots, voor zijn/haar hebzucht moet boeten.

Om lijfsbehoud en continuering van falend beleid na 2020 te garanderen moet ook de Grondwet wijken. Combinatievorming vóór de verkiezingen mag van de ontwerper van de Grondwet niet meer. Het is een teken van extreem narcisme van de NDP te denken als onafhankelijke partij de verkiezingen wederom te winnen. Die tijd is geweest en het uitgevoerde beleid van de afgelopen jaren heeft ons allen wijzer gemaakt. Ik voorspel nu al de langste formatieperiode in de politieke historie van Suriname. Wie weet, misschien zelfs nieuwe verkiezingen. Door het vergrote aantal politici zie ik het belang van de kiezer niet meer.

taknangami@live.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina