Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Seeka gaat op in Abop

Seeka gaat op in Abop

28/03/2019 15:17 - Naomi Hoever

Ronnie Brunswijk van de Abop (l) en Paul Abena van Seeka hebben een overeenkomst getekend, waarin de Seeka opgaat in de Abop.

Ronnie Brunswijk van de Abop (l) en Paul Abena van Seeka hebben een overeenkomst getekend, waarin de Seeka opgaat in de Abop. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Hoewel de Abop zich vóór de verkiezingen van 2015 presenteerde als te zijn een nationale partij, is het binnenland woensdag opgeroepen zich te bundelen. Deze oproep werd gedaan door Abop-voorzitter Ronnie Brunswijk en Seeka-voorman Paul Abena. Brunswijk stelt dat de partij nog steeds open staat voor alle Surinamers, maar de basis blijft etnisch.

De twee partijen, met oorsprong in het achterland, hebben woensdag een samenwerkingsovereenkomst getekend. Dit betekent dat Seeka opgaat in de Abop en dat als één entiteit de verkiezingen van mei 2020 wordt ingegaan. Hiermee wordt geanticipeerd op het pre-electorale samenwerkingsverbod dat de regering voorstaat. "Als de voordeur voor ons wordt dichtgehouden, lopen wij via de achterdeur. Als dat niet lukt, w'e dyompo a fensre", schetst Brunswijk metaforisch.

De voorzitters zeggen met de bundeling invulling te geven aan de wil van het achterland. De intentie om samen te werken is vorig jaar kenbaar gemaakt bij de viering van Marrondag op 10 oktober. Abena zegt dat de eenheid onder de Marrongroepen in 2005 is gedemonstreerd met de vorming van ACombinatie. 

Deze bundeling, waarin Abop, BEP en Seeka zaten, leverde zeven zetels op, maar viel later uiteen. "We moeten in eenheid dingen doen voor de achtergestelden. Als je een vuist vormt, heb je geen propaganda nodig", aldus Abena. De Seeka-voorman zegt dat is geleerd uit de fouten van 2005. "Die rijpheid was er niet. Gisteren en vandaag zijn niet hetzelfde." 

Brunswijk licht toe dat de partijen over hun strategieën beschikken om de samenwerking gestalte te geven. De Abop-leider werpt op waarom samenwerken vóór de verkiezingen wordt verboden, maar na de stembusgang wel is toegestaan. Dit heeft te maken met de vrees die de NDP heeft bij een eventuele bundeling van oppositionele partijen, meent hij te weten.

Hij stelt dat vanuit het paarse kamp er alles aan wordt gedaan om aan de macht te blijven. "De NDP is bezig met misleiding en maakt misbruikt van haar meerderheid in het parlement. Wanneer het college nee moet zeggen, zegt de voorzitter ja!"

Volgens hem heeft het aan de macht willen blijven te maken met de persoon Bouterse die een gevangenisstraf wil ontlopen. "We moeten deze man wegstemmen. Dat kan alleen door een bundeling", aldus de Abop-voorman. 

Brunswijk zegt op voorhand nooit meer te willen samenwerken met de NDP. Hij maakt zich boos over de "gelegenheidswetgeving" waarmee het parlement bezig is om de leeftijdsgrens van de voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) op te trekken naar zeventig jaar. 

De huidige voorzitter, Jennifer van Dijk-Silos, heeft de bovengrens van 65 jaar bereikt. "De regering wekt de indruk alsof er geen andere mensen zijn en Van Dijk-Silos onmisbaar is", stelt Brunswijk.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina