Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Zorgwekkend begin

COMMENTAAR: Zorgwekkend begin

02/04/2019 12:00

COMMENTAAR: Zorgwekkend begin

 

DE MASSAMEETING VAN de NDP afgelopen vrijdag is 'talk of the town'. Een propvol Ocer heeft kunnen luisteren naar de boodschap van de grootste partij in Suriname. En wat een boodschap was dat. Het zou goed zijn dat de aanwezigen weer luisterden naar de ontmoeting en dan op de hoogste volumestand. Zeer opvallend waren de uitspraken van Ashwin Adhin, vicepresident en NDP-ondervoorzitter, en Rachied Doekhie, met wie de plooien die er waren kennelijk zijn gladgestreken.

Mensen die klagen over de leningen die de NDP-regering heeft gesloten en nog zal sluiten, 'zeuren' volgens Adhin. Het land heeft volgens hem genoeg onderpand in de vorm van Natuurlijke Hulpbronnen om de leningen terug te betalen. Ongelijk over de hoeveelheid natuurlijke hulpbronnen heeft hij wellicht niet, maar de rijkdommen van het land moeten ingezet worden om het land tot ontwikkeling te brengen.

De VP geeft rijkelijk toe dat de leningen tot nu toe vooral zijn besteed aan het betalen van de normale lopende rekeningen zoals de lonen van ambtenaren. Dat is een nobele geste, maar iedere halve econoom snapt wel dat geleend geld alleen duurzaam effect heeft indien daarmee aan productie gewerkt wordt. Aangezien dat niet is gebeurd, zullen we inderdaad moeten terugvallen op onze bodemrijkheid.

En er is niet eens geïnvesteerd in kennis om deze rijkdommen cost-efficient uit de bodem te halen, dus zullen we die zeer goedkoop moeten afstaan aan schuldeisers. Voorbeelden daarvan te over in de wereld, zeker in relatie tot schuldeiser China. De VP weet ongetwijfeld ook dat deze hulpbronnen op gaan, dus zijn opstelling komt neer op: na ons de zondvloed. Een doemscenario waarvoor de menigte ijverig applaudisseerde.

Doekhie aan de andere kant verkondigde dat na de verkiezingen van 25 mei 2020, Suriname een eenpartijstelsel zal kennen. Zo verwonderlijk is die uitspraak niet en dat die van de NDP komt evenmin. De partij heeft niet bepaald een democratisch trackrecord en past nu al de werkwijze van een eenpartijstelsel in de DNA toe.

De NDP-meerderheid heeft totaal geen boodschap aan de mening van de minderheid en beslist zoals die dat zelf wil. Het is angstwekkend om maar te denken aan het mogelijke waarheidsgehalte van de voorspelling van Doekhie.

Opvallend is dat de VHP zegt zich niet te kunnen terugvinden in de stelling van Doekhie. Toch is het de VHP die niet 26 maar 28 zetels nastreeft. Of er in dat geval wel ruimte zal zijn voor tegengeluid is maar de vraag. De uitspraken en de opmerkingen gedaan tijdens deze eerste massameeting van de NDP zijn ronduit zorgwekkend. En wie oren heeft, die hore…

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina