Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • DA'91 vraagt hulp voor betalen waarborgsom

DA'91 vraagt hulp burgerij voor betalen waarborgsom

02/04/2019 15:22 - Naomi Hoever

DA’91-voorzitter Angelic del is naarstig opzoek naar geld om de borgsom voor deelname aan de verkiezingen van 2020 te kunnen betalen.

DA’91-voorzitter Angelic del is naarstig opzoek naar geld om de borgsom voor deelname aan de verkiezingen van 2020 te kunnen betalen. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - “We doen mee aan de verkiezingen van 2020”, zegt een vastberaden Angelic del Castilho, voorzitter van DA'91. De partij is via een brief naarstig op zoek naar financiële middelen om de borgsom te betalen, maar Del Castilho is vast van plan om deel te nemen aan de stembusgang. “Dit is om ons uit te sluiten. Hoeveel van de leden van politieke partijen betalen contributie? De meeste partijen varen op donateurs.”

Een passage uit de brief: 'DA'91 en ik zullen meedoen aan de verkiezingen van 2020 om dit land terug te geven aan de burgers, die ons kiezen om hen te dienen. Daarom vragen wij dit geld niet aan grote ondernemers en belangenorganisaties, maar aan u.' Toch ziet Del Castilho het als een uitdaging om aan de waarborgsom te komen. "Er zijn al mensen die hebben gedoneerd. Ik heb vier maanden uitgetrokken om het bedrag van de borgsom te halen."

Politieke partijen die willen deelnemen aan de verkiezingen, zullen een waarborgsom moeten storten. Dit bedrag wordt teruggestort als de politieke partij ten minste één zetel in één van de volksvertegenwoordigende organen heeft behaald of als het aantal stemmen op kandidaten voor De Nationale Assemblee (DNA) gelijk is aan 1 procent van het totaal aantal kiezers. De wetswijziging is donderdag met 29 stemmen aangenomen in De Nationale Assemblee.

Hoeveel het bedrag wordt, is afhankelijk van het aantal kiesgerechtigden. Partijen die aan de verkiezingen wensen deel te nemen, dienen voor elk lid SRD 25 te betalen. Het uiteindelijke bedrag kan daardoor tot wel SRD 100.000 oplopen. De instelling van een borgsom betitelt Del Castilho als een drempel. "Het is geen gangbare handeling. Het is een heel gevaarlijke zaak."

Voorts gaat ze niet lichtvaardig om met de opmerking van Rashied Doekhie vrijdag in Ocer over een mogelijk éénpartijstelsel. "Dit is de eerste stap om een dictatuur te vestigen." Ze zegt dat haar partij op het standpunt staat dat iedereen meedoet en bij elke beslissing participeert. "Wij vragen een bijdrage van de samenleving, omdat de burgerij ervoor zal zorgen dat wij weer in het beleidscentrum terechtkomen." De politica noemt het hanteren van een borgsom het creëren van haves and have-nots.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina