Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Grond en Geweld

COLUMN: Grond en Geweld

06/04/2019 14:00 - Ganga

Sharda Ganga

Sharda Ganga  

Ik sluit me aan bij de DNA-voorzitter, die zich aansloot bij Raymond Sapoen, die verzuchtte dat het misschien tijd is het ministerie van Ruimtelijke ordening en Grond- en Bosbeheer op te doeken. Laten we in het verlengde daarvan dan ook meteen meer transparantie brengen in dat hele grondgedoe in dit land en de perceelregistraties openbaar maken. Met andere woorden: iedereen zou moeten kunnen achterhalen wie de eigenaar is van een bepaald stuk grond of dat nu eigendom is of grondhuur.

Net zoals je op de website van de Geologisch Mijnbouwkundige Dienst gewoon, zonder gedoe, kan zien aan wie welke mijnbouwrechten zijn verleend (ga kijken, het is een mooie, heldere website, in gewone mensentaal). Dan kunnen we eindelijk zien wie de grootste grondhonger heeft of heeft gehad. Niet alleen wie welk stuk heeft, maar ook wanneer men het stuk grond heeft aangeschaft of van de staat zo goed als cadeau heeft gekregen of het zichzelf cadeau heeft gedaan. Sommigen van u denken nu natuurlijk: ze is gek - dan gaan we belasting moeten betalen.

Die belasting moet u inderdaad betalen, dat hoort nu eenmaal zo, maar bedenk dit: hoe meer vierkante meters mensen zichzelf cadeau hebben gedaan hoe meer ze zullen moeten betalen. U en ik, die het geluk hebben gehad dat we met veel pijn en moeite en sparen een perceeltje konden aanschaffen zullen er niet zo een last van hebben als die bigi gridi gron dagu's. (Ja, ik moest uiteraard ook even meedoen met de dierentuintrend). Natuurlijk zouden we dan ook meteen een transparante manier moeten hebben om te kunnen controleren of de betaalde belasting inderdaad in overeenstemming is met het aantal vierkante meters, en zo hangt alles met alles samen.

Bedenk even de positieve neveneffecten van de openbaarheid van de grondregistratie. U weet dan meteen wie de eigenaar is van het bloot perceel dat in brand staat en dat uw leven dagenlang verpest. U weet ook wie de eigenaar is van het perceel dat nooit onderhouden wordt en daardoor als vuilnisbelt wordt gebruikt door de mensen die ik dagelijks verwens. Dat kunnen we dan mooi doorgeven aan de politie. Elke keer als Openbaar Groen het perceel moet schoonmaken en elke keer als de brandweer daar een brandje blust, dienen ze de rekening in bij de eigenaar.

Maar eigenlijk kan dat nu al: gewoon de rekening bij het hypotheekkantoor en bij GLIS en OW registreren en als de eigenaar dan zijn stukkie paradijs wil verkopen of erop wil bouwen of whatever, dan zegt men: eerst de rekening betalen. Kijk, ik denk mee. Een ander onderwerp dat mij bezighoudt dezer dagen: al die gevallen van excessief geweld die wij hebben meegemaakt, is dat u ook opgevallen? Eerst de automobilist die een aanrijding veroorzaakte in een dorp en die op barbaarse wijze aan zijn einde kwam; dan de ontvluchte gevangene van Hazard die weer werd opgepakt, levend zijn cel inging en er dood weer uitkwam (enkele dagen later?). En dan de leerlinge die door de leerkracht over het schoolterrein werd gesleept.

Inderdaad, we weten niet precies wat er vooraf gebeurde, en dat maakt ook niet uit. Het stukje film dat ik zag liet zien hoe ze werd gesleept, hoe het gesleep werd gestaakt en hoe vervolgens het gesleep werd hervat. Dat is het excessieve in dit specifieke geval. Waarom de leerkracht niet, nadat hij het kind had verwijderd, vervolgens het lokaal is ingegaan en desnoods de deur had gebarricadeerd als het kind inderdaad bovenmenselijke krachten vertoonde: het is me een raadsel. Dan had ik stukken meer begrip kunnen opbrengen voor zijn handelen, ook al wist ik nog steeds niet wat er zich vooraf had voorgedaan.

gangadwt@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina