Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • VES benoemt onjuiste informatie regeringsleden

VES benoemt onjuiste informatie regeringsleden

08/04/2019 15:19 - Van onze redactie

VES benoemt onjuiste informatie regeringsleden

 

PARAMARIBO - De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) meent dat gelet op recente uitspraken van regeringsleden, het erop lijkt dat “beleidsmakers volharden in hun verkeerde economisch beleid”. Dat er elf jaar lang in het land hyperinflatie is geweest, zoals vicepresident Ashwin Adhin onlangs heeft beweerd, “is onjuist”.

Hyperinflatie is een verhoging van het gemiddelde prijspeil met meer dan 100 procent gedurende één jaar. Dit heeft zich in de Surinaamse geschiedenis alleen in 1994 voorgedaan, toen was het inflatiecijfer 395 procent.

Dat de koers is gestegen van 1,80 Surinaamse gulden voor de US dollar in 1991 naar 2.650 Surinaamse guldens in 2003 is ook onjuist. De koers is door slecht economisch beleid in de militaire periode van 1980-1987 vanaf het niveau van 1,80 Surinaamse gulden gaandeweg verslechterd.

De regeringen Shankar/Arron, Kraag/Wijdenbosch, Venetiaan/Ajodhia-1 en Wijdenbosch/Radhakishun slaagden er niet in de wisselkoers te stabiliseren. Dat lukte pas in 2003 het kabinet Venetiaan/Ajodhia-2 toen de drie nullen werden geschrapt en de Surinaamse dollar werd geïntroduceerd. De koers was toen SRD 2.75 voor de Amerikaanse dollar. Vanaf de regering-Bouterse is aangetreden, is de Surinaamse munt vanaf 2011 gedevalueerd van SRD 2,75 naar nu ongeveer SRD 8,30 voor de US dollar.

De mededeling dat maar liefst 83.000 mensen, ofwel 53 procent van de lokale beroepsbevolking, bij de overheid werkt, "is absoluut geen reden om trots te zijn", aldus de VES. In de meeste landen is dat rond de 5 procent, maximaal 10 procent. In plaats van de particuliere sector te stimuleren om duurzame werkgelegenheid te creëren worden mensen, aldus de VES, geregeld om bij de overvolle overheid te komen "zitten", niet om te werken. Geld verdienen zonder er zinvol wat voor te doen, is dodelijk voor de arbeidsethos en creëert afhankelijkheid en patronage.

De opmerking van de vicepresident dat nog nooit een burger heeft meebetaald voor het aflossen van staatsleningen, wijst de VES eveneens van de hand. Volgens de vereniging betalen burgers mee in uitgaven van de Staat. Dus ook voor het terugbetalen van leningen, via alle vormen van belastingen die zij aan de overheid afdragen.

Het lenen van geld voor niet-productieve investeringen is uit den boze, stelt de VES. De vereniging is van oordeel dat "alle actoren in ons land eerlijk en transparant de feitelijkheden weergeven en oprecht samenwerken aan de economische ontwikkeling van ons land".

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina