Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: RGB-gedrocht

COMMENTAAR: RGB-gedrocht

09/04/2019 12:00

COMMENTAAR: RGB-gedrocht

 

‘PAK DE DIEF riep de dief’ keihard in het parlement toen MahinderJogi aangaf dat de minister van Ruimtelijke Ordening Grond en Bosbeheer (RGB) Roline Samsoedien zichzelf als districtscommissaris gezegend zou hebben met grond ten koste van een gewone burger die het stuk vrij domein niet kreeg. Terecht en begrijpelijk zei de voorzitter van het parlement ook dat de situatie op het moment moemakend is. Niemand schijnt weerstand te kunnen bieden aan de verleiding om met grond te gaan speculeren.

Het is goed om eens in het verleden te duiken om te zoeken naar de oorzaak van het falen van dit ministerie. Dat werd in 2005 ingesteld. De PL van Paul Somohardjo wilde het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en de NPS wilde dat niet afstaan. Het ministerie werd dus opgesplitst. RGB ging naar PL en NH naar de NPS. Dat was een van de grootste fouten uit onze politieke geschiedenis.

Een andere grote fout was dat de coalitie bestaande uit PL, VHP, DA 91, SPA en A Combinatie de PL-voorzitter heeft toegestaan de Gliswet die al zo lang op het bord van DNA lag, uit te hollen en te vermaken tot een papierentijger. Glis was bedoeld als domeinverkoopbedrijf. Iedereen zou domeingrond moeten kunnen opkopen en daar stak Somohardjo effectief een stokje voor. Anders zou zijn net toegewezen prijs -het ministerie van ROGB- geen enkel voordeel meer hebben.

Opeenvolgende regeringen hebben handig gebruik gemaakt van dit corruptiegevoelige ministerie en hebben er geen enkele transparantie in gebracht. Dat partijen nu over en weer schelden, is stemmingmakerij. Het is bij de wilde beesten af dat in een land met 560.000 mensen een groot deel moet bedelen om aan grond te komen, terwijl grootgrondbezitters als Jogi daar profijt van hebben.

Het ironische is wel dat de regeerders meer dan wie ook weten wat te doen met het ministerie en ook al weten ze het niet, het Glis-plan is openbaar en in te zien, en het zou deels nog opgepakt kunnen worden. Ook de voorzitter van het parlement die zo moe is, weet heel goed dat zij Samsoedien er wel heel makkelijk vanaf heeft laten komen.

Aan de andere kant zit daar de VHP die een Jogi in zich herbergt van wie duidelijk is dat daar iets niet pluis is. Het is aan het volk om de komende verkiezingen ervoor te zorgen dat partijen die zulke mensen in huis hebben, niet gekozen worden. Want van een VHP die Jogi niet op het matje roept, mag dus geen commitment verwacht worden qua corruptie en vriendjespolitiek.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina