Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • VSB betreurt aanpak ouderschapsverlof

VSB betreurt handelwijze ministerie bij ouderschapsverlof

10/04/2019 18:23

VSB betreurt handelwijze ministerie bij ouderschapsverlof

 

PARAMARIBO - De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) betreurt de handelwijze van het ministerie van Arbeid met betrekking tot het opzetten Fonds Voorzieningen Ouderschapsverlof, meldt de vereniging in een persbericht. De werkgevers zijn volgens de VSB op geen enkele wijze geconsulteerd geworden door het ministerie, terwijl zij met de nodige verplichtingen opgezadeld dreigen te worden.

De VSB geeeft wel aan een voorstander te zijn van de Wet op Zwangerschapsverlof en heeft in de initiële ronde van de consultatie op deze wet ook enkele kanttekeningen geplaatst, die helaas niet zijn meegenomen. Tijdens de consultatie is nimmer gesproken over de instelling van het fonds en de mechanismen voor financiering.  Het bedrijfsleven wordt wederom geconfronteerd met kosten die zij niet kunnen overzien.  Ook is er geen rekening gehouden met bedrijven die nu reeds ruime voorzieningen hebben voor hun personeel op het gebied van zwangerschapsverlof.  Is het de bedoeling dat zij dubbel worden belast?, vraagt VSB zich af.

Het ministerie van Arbeid zou als hoofdverantwoordelijke voor Decent Work ten alle tijde sociale dialoog en tripartisme hoog in haar vaandel moeten hebben en propageren, maar werkgevers worden nu geconfronteerd met het feit, dat deze principes in deze kwestie volledig overboord zijn gegooid.  De VSB betreurt deze handelswijze ook, vooral daar het komt op een moment, dat de overheid, werkgevers, werknemers en de International Labour Organization (ILO) werken aan het finaliseren van een Tweede Decent Work Country Programma van Suriname, hetgeen donderdag besproken zal worden.

Een Decent Work Country Programma overeenkomen heeft geen enkele zin, indien één van de basisprincipes van Decent Work, namelijk sociale dialoog en tripartisme, niet gerespecteerd wordt en werkgevers met voldongen feiten worden geconfronteerd. De VSB hoopt, dat de minister van Arbeid alsnog noodzakelijk overleg zal plegen met werkgevers, zodat zij haar visie in deze kwestie kenbaar kan maken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen