Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ouderschapsverlof bij wet geregeld

Ouderschapsverlof bij wet geregeld

12/04/2019 13:47 - Ivan Cairo

Ouderschapsverlof bij wet geregeld

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De Nationale Assemblee (DNA) heeft met algemene, 29 stemmen de wet Arbeidsbescherming Gezin goedgekeurd. Het parlement heeft de afgelopen dagen flink gesleuteld aan de conceptwet voordat deze uiteindelijk werd aangenomen. De voorbereiding heeft maanden in beslag genomen. Zowel minister Soewarto Moestadja van Arbeid als DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons sprak van een historische dag en mijlpaal voor Suriname.

De wet is een stap naar de beoogde welzijnssamenwerking, zei Simons, die verder aangaf vanaf 1997 bezig te zijn met de totstandkoming van deze wetgeving. Ze is blij dat minister Moestadja heeft doorgezet en uiteindelijk een concept naar de DNA heeft gestuurd. Volgens de parlementsvoorzitter beoogt de wet een betere start te garanderen aan kinderen in Suriname. "Kinderen zijn niet alleen van hun vader en van hun moeder. Ze zijn van de hele samenleving, for better or worse. Want, hoe beter kinderen starten, hoe beter we voor ze zorgen, hoe meer de bijdrage die ze gaan leveren positief is. En hoe meer we ze verwaarlozen -vooral als ze in heel jonge fase niet goed opstarten- hoe groter het risico is dat ze voor de samenleving geen bijdrage leveren maar eerder een burden zijn", aldus de voorzitter. Ze is blij dat fasering, evaluatie, overleg met sociale partners en een "ruime overgang" in de wet is ingebouwd.

Commissievoorzitter Vreedzaam (NDP) merkte op dat met de wet de achterstand in de private sector wordt ingehaald wat betreft arbeidsbescherming van het gezin. Hoewel de VSB haar misnoegen heeft geuit over sommige aspecten is commissielid Dew Sharman (VHP) blij dat de deur naar verdere dialoog niet is gesloten en evaluatiemomenten zijn ingebouwd en meent dat deze "goede wet" zal beantwoorden aan de maatschappelijke realiteit.

Aan deze wet is een fonds gekoppeld om moeders en vaders die genieten van ouderschapsverlof gedurende die periode een uitkering te geven of hun loon door te betalen. De bedoeling is dat dit fonds waar ook het bedrijfsleven een bijdrage aan moet leveren binnen twee maanden na afkondiging van de wet operationeel wordt. De wet zelf treedt drie maanden na de dag van afkondiging in werking.

Tijdens de behandeling donderdag in het parlement zei Moestadja, dat de regering een gewijzigde ontwerpbegroting van zijn ministerie naar het college zal sturen. Het geld dat de overheid in het voorzieningenfonds moet storten staat niet op de huidige conceptbegroting. Moestadja zei niet verwacht te hebben dat De Nationale Assemblee zo voortvarend zou zijn met de behandeling van de wet.

Hij betreurde dat de VSB uit onvrede is weggebeven van een dialoogmoment met zijn ministerie. Moestadja houdt de deur van overleg evenwel open. Uit het wegblijven van de VSB trekt hij "niet de conclusie dat we niet meer on speaking terms zijn". "We hebben geen uitnodiging gehad over het opzetten van het Fonds. Dit is iets belangrijks voor de VSB, dus we zouden zeker zijn gegaan", zegt VSB-directeur Steven McAndrew desgevraagd tegen de Ware Tijd. In het parlement zei de minister dat de VSB niet altijd op de tripartiete besprekingen aanwezig was.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina