Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • VS geeft Albinezen gratis medische behandeling

Albinezen krijgen massaal gratis medische behandeling leger VS

13/04/2019 18:12 - Ricky Wirjosentono

Twee tandartsen behandelen een jongen die al dagen pijn heeft aan zijn kies.

Twee tandartsen behandelen een jongen die al dagen pijn heeft aan zijn kies. Foto: Ricky Wirjosentono  

ALBINA - Meer dan 250 behoeftigen hebben de afgelopen drie dagen gebruik gemaakt van kosteloze medische zorg in het streekziekenhuis Marwina. Vooral de tandartsenpoli van de South Dakota National Guard, onderdeel van het leger van de Verenigde Staten van Amerika (VS), is vrij druk bezocht. Door de grote vraag was er dagelijks een voorregistratie van vijftig personen, maar de tandartsen hebben meer dan het verwachte aantal personen behandeld.

"Wij hebben meer mensen toegelaten dan wij hadden gepland, omdat ze echt behoefte hadden om een kies uit te trekken", merkt Paul Aikman op. Hij is hoofd van de Medische Dienst van het Militair Hospitaal. Naast pijnen aan het gebit kwamen veel mensen met griepverschijnselen, lichaamspijnen, rugpijn en ouderdomsklachten hulp zoeken. "Wij zagen meer van de griepgevallen en patiënten met lichaamspijnen. Ik denk dat de mensen te hard werken en hun lichaam overbelasten", zegt Aikman.

De artsen hebben evenveel ouderen als jongeren behandeld. Internist Ron Ottenbacher uit South-Dakota is voor het eerst in Suriname. Hij vindt het project een prachtige samenwerking met het Nationaal Leger. De internist vindt het belangrijk dat hij zijn krachten mag geven aan de lokale gemeenschap. "Wij hoefden niet veel serieuze aandoeningen te behandelen, maar er was wel iemand met kanker. Die hebben wij verder verwezen. Maar de kleine klachten zoals rugpijn, gewrichtspijnen en griep hebben wij ter plekke behandeld", weet Ottenbacher.

Zijn collega Katie Urban had vanwege de taalbarrière moeite om op de kinderafdeling hulp te bieden. "Gelukkig was er een tolk erbij", grapt ze. "Ik heb het als heel leuk ervaren. Vandaag hebben wij veel patiënten met griep, koorts, hoge bloeddruk, diabetes mellitus en huiduitslag gehad." Ze hoopt samen met de leiding na te gaan hoe groot de vraag is en hoe daarop kan worden ingespeeld. De South Dakota National Guard komt al bijna twintig jaar naar Suriname en heeft vrijwel alle districten bezocht en gratis gezondheidszorg aangeboden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina