Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Lot Venezolaanse vluchtelingen Curaçao slecht'

‘Lot Venezolaanse vluchtelingen Curaçao slecht'

14/04/2019 14:58

‘Lot Venezolaanse vluchtelingen Curaçao slecht'

 

WILLEMSTAD - “Venezolaanse vluchtelingen zijn op Curaçao slechter af dan op andere plekken in de regio.” Dat staat in het rapport ‘Hidden and Afraid’ dat is opgesteld door onderzoekers Izza Leghtas en Jessica Theas van Refugees International.

Het team van Refugees International bezocht Curaçao in februari 2019 en concludeert dat het eiland geen enkele vorm van bescherming biedt aan het groeiend aantal Venezolaanse vluchtelingen dat het eiland aandoet. De naar schatting 10.000 tot 13.000 migranten komen hierdoor gedwongen in de illegaliteit terecht.

 'Landen als Colombia, Ecuador en Peru bieden de vluchtelingen wel bescherming' - Voorzitter Human Rights Caribbean Foundation Ieteke 'Inchi' Witteveen, voorzitter van de Human Rights Caribbean Foundation (HRCF) zegt hierover: "Het is bekend dat Curaçao zich niet aan de internationale verdragen houdt. In andere landen waar vluchtelingen opgevangen worden in de regio wordt een tijdelijke verblijfstatus uitgegeven.

Landen als Colombia, Ecuador en Peru bieden de vluchtelingen wel bescherming, tijdelijke opvang en de mogelijkheid om legaal te werken. De kwaliteit van zorg verschilt ook in die landen onderling maar de vluchtelingen zijn op Curaçao verreweg het slechts af." 'Migranten worden op Curaçao opjaagt, vastgezet en gedeporteerd zonder hun vluchtelingenstatus te checken' - Rapport Refugees International

Volgens het rapport van Refugees International 'schendt Curaçao niet alleen internationale mensenrechten, de overheid hanteert ook een actief uitzettingsbeleid waarbij ze de migranten opjagen, vastzetten en deporteren zonder te checken of de migrant aanspraak kan maken op een vluchtelingenstatus'. De onderzoekers doen in het rapport een aantal aanbevelingen waarbij ze de overheid oproepen om te stoppen met de deportaties van migranten, het bieden van de mogelijkheid om asiel aan te vragen, vluchtelingen te de mogelijkheid te geven om legaal te werken en ze toegang te geven tot educatie en medische voorzieningen.

De Nederlandse regering heeft aangegeven om in de komende maanden te reageren op het verzoek van Curaçao voor technische ondersteuning. Volgens het rapport van Refugees International is Nederland verantwoordelijk dat overal in het Koninkrijk mensenrechten gewaarborgd worden en is Curaçao verantwoordelijk dat er een actief asielbeleid wordt gehandhaafd. De Curaçaose minister van justitie, Quincy Girigorie heeft nog niet gereageerd op het rapport van Refugees International. Caribisch Netwerk

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina