Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Verloskundige zorg moet toegankelijker'

'Verloskundige zorg moet toegankelijker'

14/04/2019 21:01 - Amanda Palis

'Verloskundige zorg moet toegankelijker'

 

PARAMARIBO - 'Wan gesontu mama, gi wan betre tamara!' was het thema van een nationaal congres over verloskunde, vrijdagavond in het gebouw van het Institute for Graduates Studies & Research. Een van de onderzoeksconclusies was dat de zorg voor de meeste zwangeren nog ontoegankelijk lijkt.

Onderzoeker Kim Verschueren komt tot die slotsom op basis van onderzoek naar maternale sterfte in Suriname dat al sinds 2015 wordt uitgevoerd. Om moedersterfte te voorkomen, moet er een multidisciplinaire aanpak komen en moet eraan worden gewerkt om de drempel naar deze zorg toe te verlagen.

"De meeste cliënten zoeken pas medische hulp wanneer het eigenlijk al een beetje te laat is, omdat men vaak genoeg zit te denken hoe de kosten gedekt zullen worden", vertelde Lachmi Kodan, die ook heeft gewerkt aan het onderzoek. In 2018 zijn 155 gevallen van maternale sterfte geregistreerd in Suriname. "Dat is nogal aan de hoge kant als je het vergelijkt met landen in Centraal-Amerika en Zuid-Amerika", zei Verschueren tijdens haar presentatie.

De oorzaken variëren van hoge bloeddruk en bloedingen na de zwangerschap tot infecties. "Het kunnen classificeren van de 'klassieke' oorzaken gaat nu vrij makkelijk met de richtlijnformulieren die er zijn. Maar we komen vrij gecompliceerde oorzaken tegen die wij moeten analyseren en onderzoeken. Vandaar dat wij genoodzaakt zijn om het multidisciplinair aan te pakken."

Ghieta Bhikha en Rosita Prüst hebben onderzoek gedaan naar stil- of doodgeboorten. "Suriname registreert één van de hoogste stilgeboortecijfers binnen zijn regio. Per duizend geregistreerde geboorten is 13,7 daarvan late stilgeboorten, vertelde Bhikha tijdens haar presentatie. Deze congressen worden als belangrijk gezien omdat medici samen kunnen werken en nadenken hoe zij de verloskundige zorg in Suriname kunnen verbeteren.

Het congres voor verloskundigen, verpleegkundigen en artsen is georganiseerd door de vakgroep Gyneacologie en Obstetrie en de Surinaamse organisatie van Verpleegkundigen, in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid en diverse andere organisaties.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina