Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Grote uitslaande brand in kathedraal Notre-Dame

Grote uitslaande brand in beroemde kathedraal Notre-Dame

15/04/2019 16:09 - Van onze redactie

Grote uitslaande brand in beroemde kathedraal Notre-Dame

Het immens populaire Notre-Dame-kathedraal staat in lichterlaaie. Foto: Time Magazine  

PARIJS - De beroemde Parijse kathedraal Notre-Dame staat in brand. Op beelden is te zien hoe de vlammen uit het dak slaan. Het 850 jaar oude kerkpand lijkt niet meer te redden. Volgens ooggetuigen is de torenspits ingestort.

Het is nog niet duidelijk waar de brand door veroorzaakt werd. Mogelijk heeft het te maken met de renovatiewerkzaamheden die aan de gang waren. De officier van justitie heeft een onderzoek geopend naar de brand.

Er zijn vierhonderd brandweermannen gemobiliseerd. Zij werken nu van buiten het gebouw, op hoogwerkers. Het vuur breidt zich steeds verder uit. De brandweer heeft het volgens Franse media moeilijk de vlammen te doven.

In het stadhuis van Parijs is een crisiscentrum geopend. Laurent Nunez, de Franse staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, sprak tijdens een ingelaste persconferentie van een "zeer gewelddadig vuur" in het dak van de oude kerk.

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, zei dat zijn stad verdrietig is. "Hartverscheurende taferelen van de kathedraal in vlammen", schreef hij op Twitter. "Het is een drama", verzucht de aartsbisschop van Parijs, Michel Aupetit.

Philippe Villeneuve, de architect en werfleider van de renovatiewerken, is in shock. "Het is een catastrofe. Ik moet erom huilen. Ik kan me geen ergere ramp voorstellen", reageert hij.

De Franse president Emmanuel Macron gaat de brandende Notre Dame bezoeken. Hij zegt aangeslagen te zijn door het geweld van het vuur. De president schrijft op Twitter dat de brand een droeve gebeurtenis is voor alle Fransen, niet enkel katholieken. "Zoals al onze landgenoten vind ik het jammer om dat deel van ons in vlammen te zien opgaan."

De brand in de Notre-Dame greep snel om zich heen. Toeschouwers en voorbijgangers werden opgeroepen om uit de buurt te blijven en zichzelf te beschermen. Het Île de la Cité waar de kathedraal zich bevindt, werd volledig afgezet. Op tal van internetfilmpjes was te zien dat vlammen uit het dak van de gotische kerk sloegen, het eerst in een deel dat in de steigers stond.

Vele mensen keken vanaf een uitzichtpunt bij de Sacré-Cœur, op enkele kilometers van de kathedraal toe. "Zelfs op deze afstand kon je het horen. Toen het dak instortte. Het leek eerst alsof er een beetje rook achter de kerk vandaan kwam." Vervolgens bleek dat de Notre-Dame zelf in brand stond en sprong het vuur over naar het dak. "Binnen een kwartier ging het van een klein beetje naar heel erg veel", schetste een omstander de wijze waarop de brand zich ontwikkelde.

Er is een reddingsactie gaande om de kunstschatten die zich in de kathedraal bevinden te redden. Zestien koperen standbeelden zijn veertien dagen geleden van het gebouw gehaald vanwege renovatie, dus die zijn gespaard gebleven. Het gaat om beelden van drie meter hoog, die ieder 350 kilo wegen. De directeur-generaal van Unesco liet weten: "Unesco staat naast Frankrijk om dit onbetaalbare erfgoed te beschermen en te rehabiliteren."

Veel mensen kennen de Notre Dame vooral uit 'De Klokkenluider van de Notre Dame' ('The Hunchback of Notre Dame'), de animatiefilm van Disney uit 1996. De film, over het leven van de Quasimodo, bracht in Amerika 325 miljoen US dollar op.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina