Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Havo 3 winnaar van Nationaal Speech Contest

Havo 3 winnaar van Nationaal SpeechContest

15/04/2019 10:02 - Amanda Palis

Fanathy Paal, de winnares van het 24ste JCI Nilom Nationaal Speech Contest.

Fanathy Paal, de winnares van het 24ste JCI Nilom Nationaal Speech Contest. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Het moest eerst nog bezinken bij Fanathy Paal toen zij, zaterdagavond in de Congreshal, haar naam hoorde. Pas enkele seconden later, toen het besef doordrong, slaakte zij geschokt een gil en maakte een vreugdesprong in de lucht.

De negentienjarige leerling van Havo 3 is winnaar van het 24ste JCI Nilom Nationaal Speech Contest. "Ik had mezelf nooit hier ingebeeld en nog minder als winnaar van dit speechcontest", vertelt ze buiten adem. "Ik zou eigenlijk niet mee doen, maar heb echt ondersteuning gekregen van mijn vrienden en klasgenoten. Gelukkig heb ik naar hun geluisterd", besluit zij lachend.

Het was een en al spanning tussen de dertien deelnemers, van zeven verschillende vos-scholen, van dit jaarlijkse evenement. "Sinds wij het speechcontest weer zijn begonnen, zien we toch nog een aanzienlijke groei en interesse van jongeren om mee te doen", vertelt Mario Vermeer, president van Junior Chamber International (JCI) Nilom.

De jongerenserviceclub ziet graag dat het speechcontest een platform wordt voor jonge Surinamers. Vermeer: "Door hieraan mee te doen krijgen jongeren vaardigheden die zij voor de rest van hun leven kunnen gebruiken. Ook is het een platform waar zij gepassioneerd kunnen praten over onderwerpen die hen echt boeien. Het speechcontest is voor hen de plek waar zij hun mening kunnen delen."

Tijdens de halve finale en de finale konden de deelnemers kiezen uit een aantal onderwerpen, waarover ze binnen drie minuten een spreekbeurt moesten vervullen. Zij spraken over schoon Suriname, uitbannen van armoede, belang van water en het nut van een Nationaal Jeugdparlement (NJP). De onderwerpen zijn in samenspraak met hen gekozen.

"We hebben echt gekozen voor onderwerpen die actueel zijn en waarvan we hebben gezien dat zij passie ervoor hebben. Het is altijd leuk om over iets te praten wat jij leuk vindt", vertelt Vermeer. Vanity Powel, die als vierde eindigde, had in haar speech scherpe kanttekeningen over het NJP en de werkwijze van dit jongereninstituut. "Als je daar zit om ons als jongeren te vertegenwoordigen, waarom wordt er dan weinig tot niks voor ons gedaan?" merkte zij op.

In de finale kreeg de top vijf twintig minuten de gelegenheid om een toespraak van vijf minuten te houden. Zij spraken over het internationaal streven om jongeren economische en financiële bewustwording mee te geven. Daarnaast over wat zij als jongeren zouden doen om dit te stimuleren bij hun leeftijdsgenoten.

Met een goed opgebouwde speech wist winnares Paal duidelijk uiteen te zetten waarom financiële bewustwording van jongs af aan heel belangrijk is. "Investeren in je eigen educatie is een verzekering naar een stabiele financiele en economische toekomst", gaf zij haar gehoor mee. De tweede en de derde plaats werden opgeëist door zus en broer Shayrain en Saviyel Marcus, van Havo 1. De vijfde plaats was voor Allanah Carron die het Miranda Lyceum vertegenwoordigde.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina