Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Autoriteiten waren gewaarschuwd

Autoriteiten waren gewaarschuwd voor ‘alternatieve’ geldtransporten

18/04/2019 16:08 - Van onze redactie

Autoriteiten waren gewaarschuwd voor ‘alternatieve’ geldtransporten

 

PARAMARIBO - Dat mensen op alternatieve wijze euro’s naar het buitenland brengen om die aldaar om te zetten in dollars, is niet onbekend bij de autoriteiten. Recent werd op Aruba een koerier gepakt op de Reina Beatrix Luchthaven. De 39-jarige man had 827.000 euro bij zich en was op doorreis naar Miami, waar naar verluidt het geld zou worden omgezet in US dollars.

"Dit ding speelt al enkele maanden", weet een informant uit de cambiosector. "De autoriteiten zijn hiervan op de hoogte gebracht." Er zou op zijn gewezen dat Suriname reeds negatief te boek staat, sedert de inbeslagname van 19 miljoen euro in Nederland nu bijna en jaar terug, en dat dit nieuwe fenomeen het imago er niet beter op maakt.

De Arubaanse autoriteiten maakten bekend dat de aangehouden man reeds verschillende keren via Aruba naar Miami is gevlogen met grote bedragen. De autoriteiten zouden ook andere personen in het vizier hebben. De krant beschikt over zeven namen die reeds langere tijd onder het vergrootglas zijn gehouden. "Ook wij hoorden van een clubje dat zich hiermee bezighoudt", zegt de informant.

Naar verluidt wordt in Suriname netjes vergunning gevraagd en gekregen, met als verklaring dat in het buitenland aankopen zullen worden gedaan. Echter is het voor ingewijden duidelijk dat het om een omwisseloperatie gaat. De informant geeft aan dat de euro's tegen een erg lage koers worden opgekocht en de dollars vrij duur terug worden verhandeld. Via een stelsel van marges rekent hij voor dat de handelaar op een miljoen euro, tegen de tijd dat dit bedrag in US dollars wordt terugverkocht, bijkans een ton SRD winst maakt. "En dat in een operatie die maar drie dagen duurt."

Naar verluidt zijn cambio's niet betrokken bij deze handel. "Omdat zij wisten wat er zou gebeuren. Die mannen (de buitenlandse autoriteiten…red.) laten het een tijdje lopen, zodat ze de verbanden kunnen leggen en ook kunnen nagaan of het verkeerd geld is. Dan pas wordt ingegrepen. Maar dan is het netwerk ze al bekend", legt hij uit. "Het land heeft wel een tekort aan cashdollars, maar dit is niet de manier om het op te lossen. Het gaat ons allemaal treffen."

Daarom verbaast het de financiële sector dat de autoriteiten dit zo lang hebben laten doorgaan. Een rondgang bij cambio's bevestigt het verhaal van de informant. Hij wijst op een gelijksoortig fenomeen en dat is dat vooral Braziliaanse garimpeiro's grote bedragen aan euro's naar hun land brengen omdat zij hier geen US dollars kunnen krijgen voor hun goud. In hun land zetten zij de euro's dan ook om in dollars. Of anderen zich ook met deze route bezighouden, is niet bekend.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina