Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Hoefdraad geeft uitleg over recente leningen

Hoefdraad geeft uitleg over recente leningen

18/04/2019 13:15 - Ivan Cairo

Hoefdraad geeft uitleg over recente leningen

Financiënminister Gillmore Hoefdraad donderdagmorgen tijdens de ontmoeting met journalisten. Foto: Ivan Cairo  

PARAMARIBO - Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft donderdagochtend tijdens een ontmoeting met verslaggevers uitleg gegeven over recente financieringsafspraken die met internationale organisaties zijn gemaakt. Het gaat om leningen en schenkingen ten behoeve van verschillende sectoren.

Hij gaf ook een uiteenzetting waarom wordt geleend. De bewindsman gaf aan dat landen ontwikkeld worden met zelf verdiend geld of geleend kapitaal of een combinatie van beide. Maar landen in ontwikkeling krijgen ook schenkingen van bevriende naties en organisaties.

Suriname verdient op eigen kracht nog onvoldoende om de ontwikkeling van de verschillende sectoren zelf te financieren. De verdiencapaciteit is te klein en de belastingdienst nog steeds te zwak. Deze vraagstukken kunnen "niet van de één op de andere dag worden opgelost", zei Hoefdraad. Het zal enige tijd vergen om de "inkomstenkant op te bouwen".

Dat het allemaal zo traag gaat, komt omdat, aldus Hoefdraad, "we zaken hebben onderschat". Er is volgens hem een ernstig capaciteitsprobleem bij de overheid waardoor de voorbereiding van tal van zaken traag gaat en de uitvoering langer duurt dan verwacht. Zo zijn er weinig fiscalisten in het land.

Totdat de verdiencapaciteit van het land is vergroot en de eigen inkomsten omhoog gaat, zal geleend moeten worden om de ontwikkeling op gang te houden. Wel wordt zorgvuldig nagegaan wat waarvoor geleend wordt. Momenteel worden leningen gesloten met concessioenele rentes die liggen tussen de 2 en 4 procent.

Ook worden zodanige financieringsovereenkomsten aangegaan waarvan de aflossing geen al te zware wissel trekt op 's landsfinanciën. Met de leningen die nu gesloten worden, wordt volgens hem de basis gelegd voor versterking van zowel de overheid als de particuliere sector.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina