Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ExxonMobil doet dertiende grote olievondst in Guyana

ExxonMobil doet dertiende grote olievondst in Guyana

20/04/2019 20:33 - Van onze redactie

ExxonMobil doet dertiende grote olievondst in Guyana

 

PARAMARIBO - De Amerikaanse oliemaatschappij ExxonMobil heeft voor de kust van Guyana de dertiende grote olievondst gedaan. De ontdekking is gedaan bij de Yellowtail 1-bron in de Stabroekconcessie. Bij de eerdere vondsten heeft ExxonMobil al meer dan 5,5 miljard vaten winbare aardolie aangetoond. Yellowtail 1 is het vijfde grote olieveld dat is aangetroffen in het zogenoemd Turbot-gebied.

Mike Cousins, senior-vicepresident bij ExxonMobil Exploration, zegt dat waar de olie nu is gevonden vrijwel hetzelfde beeld vertoont als bij het lucratieve Liza-gebied waar meerdere grote olievelden zijn opgespoord. Bij Yellowtail 1 is een reservoir aangetroffen van ruim 90 meter zandsteen dat hoogwaardige aardolie bevat. Op deze plek is geboord tot een diepte van 5,6 kilometer, in waterdiepte van ruim 1,8 kilometer.

De nieuwe lucratieve bron ligt ongeveer 10 kilometer ten noordwesten van Tilapia waar eveneens een groot aardolieveld werd ontdekt. Het boorschip Noble Tom Madden begon op 27 maart met de activiteiten en zal nu verplaatst worden naar Hammerhead 2-bron om ook daar een boring te verrichten. Intussen worden de exploratie- en ontwikkelingsactiviteiten op andere locaties in de Stabroekconcessie voortgezet.

Het boorschip Stena Carron is momenteel een proefbron bij Longtail 1 aan het afronden en zal daarna een boring verrichten bij Hammerhead 3. Later dit jaar zal dit boorschip een tweede bron aanboren bij het Ranger-olieveld. De Noble Bob Douglas is momenteel een productiebron aan het afronden bij Liza Fase-1. ExxonMobil overweegt een vierde boorschip naar Guyana te halen om de exploratieboringen op te voeren.

Het streven is om in het eerste kwartaal van 2020 de eerste olie naar boven te halen. Per dag zal bij Liza Fase 1 tot ongeveer 120.000 vaten aardolie geproduceerd worden. Daarna zullen Liza Unity FPSO en Payara in ontwikkeling worden gebracht. De productie bij Liza Unity FPSO zal ongeveer 220.000 vaten per dag bedragen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina