Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Foam wordt nog niet volledig uitgebannen

Foam wordt nog niet volledig uitgebannen

20/04/2019 08:37 - Gilliamo Orban

Koelboxen voor groenten, fruit en vis voor de productie en export zijn voorlopig nog toegestaan.

Koelboxen voor groenten, fruit en vis voor de productie en export zijn voorlopig nog toegestaan. Foto: Google Images  

PARAMARIBO - De import en het gebruik van foam die niet direct voor consumptieve doeleinden bestemd is waarbij de kans op verhitting miniem of niet aanwezig is, zal voorlopig nog toegestaan worden. Het gaat onder meer om koelboxen voor groenten, fruit en vis voor de productie en export. “De import van styrofoam ten behoeve van vernoemde doeleinden, zal door het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme vergunningplichtig gesteld worden”, schrijft minister Stephen Tsang in een bekendmaking.

Toen het ministerie het importverbond van foam in maart bekendmaakte, was er geen uitzondering gemaakt. Het importverbod gaat per 1 mei in. Een overgangsperiode van zes maanden zal gelden voor importeurs en producenten die voorraden hebben liggen of bestellingen al onderweg hebben. Ze dienen het ministerie hierover in kennis te stellen.

Vanwege negatieve gezondheidsaspecten bij het gebruik van foam, is het ministerie overgaan tot het verbieden van de geëxpandeerde kunststof. De nadruk wordt gelegd op onder andere etensbakjes, borden en drinkbekers.

Daarnaast veroorzaakt de willekeurige dumping van styrofoam vervuiling en verstopte waterwegen, wat voor ernstige wateroverlast kan zorgen. Het duurt onder optimale omstandigheden ongeveer vijfhonderd jaar voordat styrofoam wordt afgebroken. Maar de meeste soorten die gebruikt worden breken nooit helemaal af, schrijft de minister.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina