Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Rijinstructeurs bezorgd over duurder rijbewijs

Rijinstructeurs vrezen afname animo door duurder rijbewijs

20/04/2019 06:58 - Naomi Hoever

Rijinstructeurs vrezen afname animo door duurder rijbewijs

 

PARAMARIBO - Indien het verhoogde tarief van SRD 350 voor een nieuw rijbewijs toch wordt doorgevoerd, zal er minder animo zijn om een rijbewijs te behalen. Dat vrezen zowel rijinstructeurs als personen die moeten afrijden. Het huidige tarief bedraagt SRD 100. De afdeling Rijbewijzen van het Korps Politie Suriname kondigde dinsdag verhoogde tarieven aan per 1 mei. Nadat velen via sociale media hun misnoegen hierover hadden geuit, maakte korpschef Roberto Prade bekend dat de verhoging voorlopig is uitgesteld.

Rijinstructeur Humphrey Amatkario van rijschool Kasan denkt dat de aanpassing wel invloed zal hebben. De kosten voor praktijk- en theorielessen zijn namelijk al een flinke hap: een halfuur rijles kost al SRD 80. Voor het afrijden moet SRD 250 worden betaald. De kosten voor theorielessen variëren, afhankelijk van de rijschool, tussen SRD 600 en SRD 750. "Als je dan geslaagd bent, moet je nog eens SRD 350 betalen. Het is te veel. Neem op elk onderdeel SRD 50 erbij, dan is het minder zwaar." Amatkario voert aan dat de rijtoestemming voor buitenlanders verhoogd kan worden, als de overheid haar kas wil spekken.

Glenn Rudge van rijschool Kalicharan denkt niet dat de verhoging een drempel zal zijn. "Als je iets wil hebben ga je elders snijden. Tegenwoordig is een rijbewijs geen luxe maar een must." Hij vermoedt dat de tarieven na de heisa zullen worden aangepast. Een andere instructeur, die anoniem wil blijven, zegt dat een rijbewijs in het verleden gratis was totdat SRD 100 ervoor werd gevraagd. "Dat heeft men spontaan betaald. Dit zal men ook spontaan betalen, want ze hebben het nodig."

Deborah Blomhof moet dinsdag afrijden. Zij zegt dat er goed moet worden nagedacht voordat de maatregel wordt ingevoerd. "Het lukt helemaal niet. Hoe verder vraag ik me af. Plotseling een verhoging. Niet eens van te voren aangekondigd." Als de maatregel niet was aangehouden zou Blomhof het bedrag noodgedwongen betalen omdat zij haar rijbewijs nodig heeft. "Ik heb geen andere keus. Ik moet betalen."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina