Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Explosies in kerken en hotels in Sri Lanka

Explosies in kerken en hotels in Sri Lanka

21/04/2019 04:59

Explosies in kerken en hotels in Sri Lanka

Foto: Reuters  

COLOMBO - Door zes vrijwel gelijktijdige explosies op Sri Lanka zijn op paaszondag zeker 160 mensen om het leven gekomen. Lokale media melden dat alleen al in een kerk in Katuwapitiya zeker 93 mensen om het leven kwamen. De explosies in drie kerken tijdens de paasmis en drie luxe hotels zouden zeker 370 mensen hebben verwond.

Onder de dodelijke slachtoffers zijn volgens de politie zeker negen buitenlanders zijn. Er zouden ook toeristen gewond zijn geraakt. Sri Lanka kent een christelijke minderheid, van voornamelijk rooms-katholieken. In de aangevallen hotels komen veel toeristen. De luchthaven van Colombo wordt extra beveiligd en ziekenhuizen roepen inwoners op om bloed te doneren.

Het Franse persbureau AFP zegt een tien dagen oude waarschuwing te hebben gezien voor zelfmoordaanslagen op belangrijke kerken. De politie zou die waarschuwing landelijk hebben laten uitgaan. De National Thowheeth Jama'ath (NTJ) zou de aanslagen hebben gepland. NTJ is een groepering radicale moslims die vorig jaar verantwoordelijk werd gehouden voor de vernieling van boeddhistische beelden.

Overheidsfunctionarissen hebben nog niet bevestigd dat het om een terroristische aanslag gaat, maar volgens lokale media lijkt het alsof de explosies gericht waren tegen religieuze plaatsen en de economie en zo goed als gelijktijdig plaatsvonden. Tot dusver heeft niemand de verantwoordelijkheid opgeëist. 

President Maithripala Sirisena heeft intussen de bevolking in een mededeling tot kalmte opgeroepen. Premier Ranil Wickremesinghe zit een spoedvergadering voor. Hij zei op Twitter dat hij de "laffe aanvallen tegen ons volk vandaag sterk veroordeelt" en roept de bevolking op om "verenigd en sterk" te blijven. Hij voegt eraan toe dat de regering van Sri Lanka "onmiddellijk maatregelen neemt om de situatie onder controle te houden". Telegraaf.nl

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen