Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Verander je hart van steen in een hart van vlees'

'Verander je hart van steen in een hart van vlees'

21/04/2019 09:26 - Charles Chang

Stille Zaterdag bij Nossa Senhora de Nazaré, de Braziliaanse kerk aan de Jozef Israëlstraat.

Stille Zaterdag bij Nossa Senhora de Nazaré, de Braziliaanse kerk aan de Jozef Israëlstraat. Foto: Charles Chang  

PARAMARIBO - Op ‘Sabado Santo’ of Stille Zaterdag is het overal ‘stil en donker’ in de wereld, zo ook bij de Braziliaanse kerk van Nossa Senhora de Nazaré aan de Jozef Israëlstraat.

Na het teken van pater Patricio begeven alle gelovigen zich naar buiten bij het kampvuur waar hij, zoals voorgeschreven, de vijf paasnagels plant in de 'Cirío de Pascõa' of Paaskaars.

Deze vijf wierookkorrels symboliseren de vijf wonden aan de handen en voeten van Jezus. Het kaarslicht symboliseert de overwinning van het goede op het kwaad, de vernieuwing van het leven.

In een korte processie, met kaars in de hand, keren alle aanwezigen terug in de kerk. In het donker luisteren ze naar de acht lezingen, beginnende met de Schepping, en afgewisseld met psalms in zangvorm en voorbede.

Bij de zevende lezing gaan de lichten aan en breekt het glorieuze moment aan waarop het altaar wordt gedekt. De rest volgt op een ander moment. Wanneer pater Patricio de aanwezigen zegent met water staat dit ook symbool voor nieuw leven.

Verwijzend naar de lezingen memoreert hij dat Christus zijn leven gaf uit liefde voor de mens en dat we ons hart van steen moeten veranderen in één van vlees. "Alleen zo kunnen we de armen en behoeftigen helpen."           

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina