Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Betalingsdruk in maart en september heel groot'

'Betalingsdruk in maart en september heel groot'

22/04/2019 13:03 - Ivan Cairo

'Betalingsdruk in maart en september heel groot'

Minister Gillmore Hoefdraad geeft tijdens een ontmoeting met verslaggevers uitleg over het leningenbeleid van de regering. Foto: Ivan Cairo  

PARAMARIBO - Ondanks de financiële problemen waarmee de Staat kampt heeft de overheid de afgelopen periode steeds aan haar buitenlandse betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Zelfs in de “allerzwaarste periode” van de crisis waar het land mee te maken kreeg, zegt minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad. “Er is geen moment een red alert gekomen van wie dan ook dat Suriname zijn schulden niet kon betalen”.

Het land wordt vanwege zijn betaaldiscipline beschouwd als een betrouwbare partner door externe financiers. Vandaar dat ze bereid zijn leningen aan het land te verstrekken en wel tegen zeer gunstige rentetarieven, meent de bewindsman. Twee perioden in het jaar is er wel een extra druk en wel in de maanden maart/april en september/oktober. Dan dienen leningen van China en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank afgelost te worden en de rentebetalingen van de obligatielening gepleegd te worden.

In beide perioden moet in één keer ongeveer 50 miljoen Amerikaanse dollar overgemaakt worden naar de schuldeisers. De aflossing van deze schulden wordt maanden van te voren goed gepland, aldus de minister. Eind juni is er wat binnenlandse betalingen betreft een grote druk. Dan dient namelijk naast salarissen ook vakantiegeld uitbetaald te worden aan landsdienaren. Minister Hoefdraad verwacht dat de betalingsdruk bij de overheid in 2020 zal verminderen.

De Staat zal vanaf dat moment een beetje meer geld ontvangen van Newmont, omdat de afschrijvingen in verband met de constructie van de Merian-goudmijn zullen zijn afgerond. In de samenleving en vooral door politici van de oppositie wordt geregeld kritiek geleverd over het leningenbeleid van de regering. Volgens Hoefdraad wordt niet a la dol geleend. Alles wordt zorgvuldig overwogen en dient te passen in de ontwikkelingsstrategie van de regering.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina