Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • CBvS: bedrijvigheid stijgt met 5 procent

CBvS: bedrijvigheid stijgt met 5 procent

22/04/2019 19:56 - Ivan Cairo

CBvS: bedrijvigheid stijgt met 5 procent

 

PARAMARIBO - De economische bedrijvigheid bleek per september 2018 met 5,1 procent gestegen in de twaalf maanden die daaraan waren voorafgegaan. Dat meldt de Centrale Bank van Suriname (CBvS) maandag in haar Monthly Economic Activity Index (MEAI). Deze index is samengesteld door de afdeling Onderzoek en Statistieken van de bank. “Hiermede voldoet de Centrale Bank van Suriname aan haar verplichting om zowel nationaal als internationaal te voorzien in economische dataverschaffing die moet leiden tot betere inzichten in de economie”, wordt gesteld.

Het rapport is een kortetermijnindicator die inzicht verschaft in de richting van de economische bedrijvigheid in Suriname. De index wordt samengesteld aan de hand van informatie die is verkregen van het bedrijfsleven, zegt de bank. Het is een hulpmiddel voor beleidsmakers, onderzoekers, analisten, bedrijfsleve en andere belanghebbenden. De MEAI kan volgens de bank ondersteunend werken naar voor de particuliere sector bij het overwegen van belangrijke investeringsbeslissingen.

Voor deze MEAI zijn via een maandelijkse steekproef primaire data verzameld bij circa tweehonderd bedrijven, waaronder een aantal belangrijke ondernemingen. Daarnaast is gebruikgemaakt van secundaire data, met name van informatie afkomstig van de douane, de Centrale Bank zelf, het Algemeen Bureau voor de Statistiek en financiële verslagen van geselecteerde bedrijven. De bank hanteert 2011 als basisjaar, omdat dat jaar als startpunt is genomen voor het verzamelen van informatie.

Uit de cijfers blijkt dat de bedrijvigheid vanaf 2016 is verdubbeld  ten opzichte van 2011 in de bedrijfstakken landbouw, veeteelt en bosbouw, visserij, constructie, transport, opslag en communicatie en financiële instellingen. Overall blijkt dat de economie rond eind 2015 in een diepe recessie terechtkwam. Rond oktober 2017 werden weer positieve groeicijfers gerealiseerd wat tot heden is voortgezet en geresulteerd heeft in een toename van de bedrijvigheid met 5,1 procent in september vorig jaar, aldus de Centrale Bank van Suriname.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina