Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • President Bouterse belooft vertrek Chinese trawlers

President Bouterse belooft vertrek Chinese trawlers

22/04/2019 00:00 - Ivan Cairo

Eén van de zes Chinese trawlers lag destijds aan de kade om door LVV geïnspecteerd te  worden.

Eén van de zes Chinese trawlers lag destijds aan de kade om door LVV geïnspecteerd te worden. Foto: dWT  

PARAMARIBO - President Desi Bouterse heeft tijdens een ontmoeting met vertegenwoordigers uit de visserijsector toegezegd dat de Chinese trawlers die eind vorig jaar naar Suriname zijn gekomen om hier te vissen worden teruggestuurd. In zijn nieuwjaarstoespraak op 1 januari zinspeelde Bouterse nog op het instellen van nieuwe types visserij in Suriname, wat hij een week later benadrukte tijdens een persconferentie. Bij lokale vissers ontstond toen vrees dat de aankondiging van het staatshoofd bedoeld was om de Chinese trawlers te kunnen accomoderen.

Het gesprek met de Surinaamse Seafood Associatie, Visserscollectief en de Federatie van Surinaamse Agrariërs heeft vrijdag in het perscentrum van de regering plaatsgevonden. De twee organisaties dringen al enkele maanden aan dat de voornoemde vissersvaartuigen worden weggestuurd. De boten zijn naar Suriname gehaald door Ros National Fisheries die een toestemmingsbrief van het ministerie van Landbouw, Visserij en Visserij (LVV) had gekregen. Na keuring door het ministerie blijken de boten niet te voldoen aan de huidige vergunningsvoorwaarden om in Surinaamse wateren te vissen.

LVV-minister Lekhram Soerdjan heeft tot nu toe geweigerd Ros National Fisheries een definitieve vergunning te geven. Toch blijven de trawlers tot ergernis van de lokale vissers en politici nabij de monding van de Surinamerivier ronddobberen. Volgens de vissersorganisaties zullen de trawlers enorme schade toebrengen aan de visstand en de lokale visserijsector indien zij toestemming krijgen in Surinaamse wateren te opereren. De organisaties hebben presentaties voor het staatshoofd gehouden over hun zorgpunten en zienswijze hoe de visserijsector duurzaam ontwikkeld en in stand gehouden kan worden.

"We hebben duidelijke afspraken gemaakt met betrekking tot de punten in ons document en wachten de uitwerking hiervan af", zegt Mark Lall van het Visserscollectief aan de redactie van de Ware Tijd. Ongeveer 6500 personen werken in deze sector, die werk verschaft aan nog eens 2000 mensen onder wie visverkopers, transporteurs, en medewerkers van verpakkingsbedrijven en opslagbedrijven. Per jaar wordt door de sector circa 40 miljoen US dollar bijgedragen aan het bruto nationaal inkomen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina