Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Uniform schoolreglement nooit ingevoerd

Uniform schoolreglement nooit ingevoerd

22/04/2019 14:09 - Naomi Hoever

Uniform schoolreglement nooit ingevoerd

 

PARAMARIBO - Het uniforme schoolreglement dat het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur in 2015 had willen introduceren op de basis- en voj-scholen en dat helemaal klaar is, is tot nu toe niet ingevoerd. De versie waarmee nu wordt gewerkt voldoet niet meer aan de hedendaagse situatie, zegt Marisa Meye, voorzitter van het Mulodirecteurenberaad. Bovendien werd het alleen bij incidenten uit de lade gehaald.

Doelend op de nieuwe versie zegt ze: "Het stuk is tekenklaar. Ik weet niet waar het is blijven hangen." Op sociale media beklaagt een kapper zich dat de op sommige scholen het haar van jongens niet meer dan twee centimeter mag zijn. Meye stelt dat bijzondere scholen naast het conceptreglement ook hun eigen regels hanteren. Dus spreekt de bewering van de kapper niets tegen.

De voorzitter van de voorbereidingscommissie van het nieuwe reglement, John Koorndijk, zegt dat de regels zowel leerlingen als leerkrachten raken. Scholen hanteerden een eigen reglement en die verschillende versies weken van elkaar af. Hierdoor is het voor het inspectieapparaat moeilijk om gezag uit te oefenen. Vandaar dat de commissie in het leven is geroepen om uniformiteit te brengen.

Koorndijk: "Het was niet makkelijk om algemene regels samen te stellen." Hij stelt dat er geen commotie is ontstaan omdat van meet af aan rekening is gehouden met alle belanghebbenden. Het reglement is bedoeld voor alle basis- en voj-scholen en omvat onder meer regels over de kleding, het kapsel en gedrag en m et afrekenen met eigen interpretatie over wat wel en niet is toegestaan.

Het haar van de jongens moet netjes en kortgeknipt zijn; figuurtjes en tekeningen in het kapsel zijn verboden. Meisjes mogen geen gekleurd haar hebben. Dreadlocks zijn alleen toegestaan bij leerlingen die het rastafari-geloof belijden. De commissie bestond uit afgevaardigden van de inspectie, het basis- en voj-onderwijs, oudercommissies en het Nationaal Jeugdparlement.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina