Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Verklaring valutaschaarste door bankiersvereniging

Bankiersvereniging belooft verklaring over valutaschaarste

23/04/2019 10:09 - Cheflin Paulus

Bankiersvereniging belooft verklaring over valutaschaarste

 

PARAMARIBO - De oproep van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) aan de lokale banken om uitleg te geven over de valutaschaarste wordt deze week beantwoord. Dit zegt de voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging, Eblein Frangie, tegen de krant.

VES heeft in het weekend duidelijkheid gevraagd aan het bankwezen om aan zijn cliënten en de samenleving te verklaren wanneer weer vrijelijk euro's en US dollars kunnen worden opgenomen. Enkele banken hebben nu een daglimiet van vijfhonderd euro of US dollar per cliënt. Frangie zegt dat de autoriteiten op de hoogte zijn van de ongunstige situatie en dat er naar een oplossing wordt gezocht. "Wij komen met een verklaring", garandeert hij.

Naar de krant verneemt is er in het giraal valutaverkeer geen probleem. VES-voorzitter Winston Ramautarsing zegt dat het valutaprobleem groeit. "Men vraagt ons steeds of wij als organisatie niets kunnen zeggen of beginnen, want de banken doen wat ze willen. De mensen zeggen dat er verschil in beleid is bij filialen, maar ze moeten te allen tijde kunnen beschikken over hun geld. Kan dat niet dan moet je ze laten weten wat er gebeurt."

Ramautarsing zegt dat de vereniging met haar oproep aan de banken een geluid wil laten horen om aan te dringen op duidelijkheid voor de gemeenschap. Hij stelt dat nooit eerder het wantrouwen in het bankwezen zo groot is geweest. De huidige situatie dwingt cliënten om meerdere keren in de week naar de bank te gaan om uiteindelijk aan een gewenst bedrag te komen. "Uit eigen ervaring is gebleken dat er geen eenduidigheid is tussen de diverse banken bij valutatransacties, maar ook tussen filialen van éénzelfde bank zijn er andere opvattingen. Dit creëert verwarring en vergroot de irritatie bij de klant. Erger nog, de maatregelen werken remmend op de productie en ontmoedigen het doen van investeringen. Als de burgerij nu zou besluiten om geen vreemde valuta meer te plaatsen op de banken, is onze economie terug bij af", staat in het persbericht van VES.

Het vertrouwen van de samenleving in het bankwezen moet worden hersteld, zegt  Ramautarsing. "Banken weten meer dan wie ook wat vertrouwen betekent. We hebben als vereniging niet de mogelijkheden om het probleem op te lossen. De banken moeten hun verplichtingen nakomen en als ze daartoe niet in staat zijn, moeten ze naar de regering stappen. We wachten al te lang, maar horen niets", aldus de voorzitter.

Zijn organisatie had eerder dit jaar al gesproken met de Bankiersvereniging. Frangie erkent dit, maar wenst voorlopig geen uitspraken te doen over de situatie totdat de verklaring is uitgegeven. Hij verzekert dat er een duidelijke verklaring komt die licht in de tunnel zal doen schijnen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina