Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Lessen in desavoueren

COLUMN: Lessen in desavoueren

23/04/2019 14:00 - Rozengeur

COLUMN: Lessen in desavoueren

Gerold Rozenblad  

Ik ben er niet minder blij om, maar het is toch opmerkelijk dat de kwestie eerst persoonlijk bij de president moest belanden, alvorens de Chinese trawlers definitief oplazerden. Dat geeft alleen maar bevestiging dat zij kennelijk vrijwel letterlijk via de Combé ons land zijn binnengevaren. Net als veel andere pogingen tot investering trouwens, schijnt de weg te moeten lopen via dat adres. Het geeft te denken over wat gedaan moet worden om de halfgoden in het voorportaal van de financiële hemel gunstig te stemmen. In de visserijsector dachten ze maar snel het goede nieuws op sociale media te delen, alvorens de president, onder invloed van krachten en machten om hem heen, zijn pad verlaat.

Wat daarbij opviel was de afwezigheid van LVV-minister Lekhram Soerdjan. Die zal er, wachtend op groen licht om de deur uit de glippen, misschien niet veel om gemaald hebben. Maar het is wel tekenend hoe de zaak achter, om, boven en langs hem heen wordt afgehandeld. Het enige dat hij kon doen - chapeau daarvoor - is door zich aan de wet te houden, de Combé maar zelf de yorka supu te laten opdrinken. Soerdjan nam uiteindelijk aanstoot aan een akkefietje met zijn directeur, maar zal niet ontkennen dat de totale desavouering van de in aanmerking komende autoriteiten ook heeft bijgedragen aan zijn motivering om op te stappen. Trouwens, het jaar van zijn ministerschap was ook net om, wat enorm drempelverlagend kan werken.

Maar sprekend over 'in aanmerking komende autoriteiten', vraag ik mij af met welke ogen Ike Antonius van Investsur naar die hele kwestie kijkt. In november nog verklaarde minister Gillmore Hoefdraad: "Investsur gaat de follow-up worden voor alles en iedereen die zaken wil doen met Suriname." Investeerders - allemaal - zouden naar die instantie worden verwezen, waar de due diligence moet worden gedaan en de potentiële investeerder in contact gebracht zal worden met de betreffende autoriteiten. Bij de feestelijke ingebruikname van het pand aan de Lachmonstraat werd ons ook verteld dat er gewerkt wordt aan een vijfjarenplan. Als het niet al is geschreven, zal dat er nog komen.

Maar sedert die memorabele dag hebben we niets meer gehoord van Antonius. Was die kwestie op zijn bord geplaatst, dan had dit gedoe ons bespaard kunnen blijven, denk ik. Ik vraag mij af of hij ook maar een enkel document over die ROS National Fisheries onder ogen heeft gehad. Antonius zal evenals zijn voorganger Winston Caldeira van het toenmalig IDCS (de voorloper van Investsur) hebben bemerkt dat de concurrentie van 'investment brokers' aan de Combé moordend is. Caldeira werd kampioen duimendraaien, Antonius wordt naar verluidt steeds handiger met de vliegenmepper.

Maar het kan nog erger. Voor de ultieme les in desavoueren moeten we echt bij Somo wezen. Iedere keer wanneer hij aan het woord komt, hangen mijn handen in de buurt van mijn heupen als een revolverheld in een westernfilm die op het punt staat zijn schietijzers te trekken. Om mijn broek voor afglijden te behoeden. Somo verklaarde zaterdagvond dat de kandidaten voor Nickerie al bekend zijn, maar dat hij ze geheim houdt om te voorkomen dat zij worden weggekocht door de NDP. Zoals met Soerish Algoe zou zijn gebeurd.

Daarmee hebben ze allemaal, nog voor we weten wie dat zijn, het label van onbetrouwbaar en goedkoop opgeplakt gekregen van hun eigen leider. Het goede nieuws voor hen is dat als later een hunner inderdaad gevoelig blijkt te zijn voor het geld, zij op voorhand zijn vrijgepleit. Ze zullen dan niet meer hebben gedaan dan wat vroeg of laat stellig van hen werd verwacht!

roziegeur@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina