Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Diplomatieke misser

COMMENTAAR: Diplomatieke misser

23/04/2019 12:00

COMMENTAAR: Diplomatieke misser

 

VICEPRESIDENT ASHWIN ADHIN vertegenwoordigt Suriname bij de twintigste viering van de troonsbestijging van de koning van de Ashanti, Asantehene Otumfuo Osei Tutu II, in Kumasi, Ghana, die overigens recent ons land bezocht. Volgens het NII valt dit bezoek volledig binnen het kader van versteviging van de zuid-zuidsamenwerking, die gericht is op verdere uitvoering van afspraken tussen beide landen op historisch, cultureel en economisch gebied.

Toch slaat de regering met deze reis doelmatig en op diplomatiek niveau de plank mis. Het is mooi dat het land acte de presence geeft, maar Osei Tutu II is een ceremonieel hoofd van een bepaalde clan binnen Ghana; hij heeft geen beslissingsbevoegdheid op regeringsniveau. Bij aankomst van de Surinaamse delegatie in Ghana was al duidelijk merkbaar dat de vertegenwoordiging van de Ghanese regering zelf best mager was.

Het besluit van Suriname is niet bepaald slim, ook omdat de Ashanti niet altijd door één deur kunnen met andere stammen in Ghana. Veel landen hebben dus wel een diplomatieke vertegenwoordiging gestuurd om de ceremonieën bij te wonen, maar naast het Ghanese staatshoofd dat logischerwijs gast is tijdens de plechtigheden zijn er geen andere staatshoofden aanwezig.

Ook meldt het NII dat Adhin de inauguratie van de diplomatieke vertegenwoordiging van Suriname in de Ghanese hoofdstad Accra zal verrichten. Op het eerste gezicht is dat een slimme zet, zeker omdat al jaren gezegd wordt dat Suriname vanwege het grote aantal afstammelingen van West-Afrikanen in Suriname een diplomatieke vertegenwoordiging moet hebben in dat gebied.

Toch zou het vele malen slimmer zijn geweest die vertegenwoordiging in november op te starten in Ghana, omdat dan staatshoofden van heel Afrika en ook andere landen zijn uitgenodigd voor het grootse carnaval dat dit jaar daar gehouden wordt in het kader van de Instelling van 'The year of return' van Ghana. Dit, om de diaspora te stimuleren de mogelijkheden die er steeds meer zijn in Afrika te benutten.

In november zou Suriname dus toegang hebben tot een veel groter aantal wereldleiders en zou qua invulling aan de zuid-zuidsamenwerking zoveel meer bereikt kunnen worden. Ook veel meer invloedrijke mensen in de diaspora zullen er zijn. Er mag vanuit gegaan worden dat deze zaken bekend zijn bij de regering.

Dat het reisje toch door is gegaan en dat het volgens berichten in andere media mogelijk een slordige 250.000 US dollar kost, deert de regering-Bouterse kennelijk niet. Is het niet Adhin zelf die eerder heeft geroepen dat mensen 'zeuren' over schulden van het land? Daarvan uitgaande kan Suriname deze uitgave er waarschijnlijk makkelijk bij hebben.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina