Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Grote test met eerste malariavaccin van start

Grote test met eerste vaccin tegen malaria van start

23/04/2019 20:07

Grote test met eerste vaccin tegen malaria van start

 

LILONGWE - Artsen zijn dinsdag begonnen met een grote proef met het eerste vaccin tegen malaria. Het vaccin moet kinderen in Malawi gedeeltelijk beschermen tegen de dodelijke parasiet. Het vaccin RTS,S traint het immuunsysteem om de malariaparasiet aan te vallen. De parasiet wordt verspreid via muggenbeten.

Tijdens eerdere experimenten op kleinere schaal werden kinderen van vijf tot zeventien maanden oud gevaccineerd. Bijna 40 procent van hen bleek na toediening beschermd tegen malaria. Het project in Malawi voorziet in de vaccinatie van 120.000 kinderen van twee jaar of jonger.

De proef duurt tot 2023. In de komende weken worden vergelijkbare vaccinatiecampagnes opgestart in Ghana en Kenia. Het vaccin moet vier keer worden toegediend: drie maanden lang een keer per maand en een laatste dosis achttien maanden later. 

In vergelijking met de effectiviteit van veel andere vaccins is een beschermingsgraad van 40 procent niet hoog. De artsen die het ontwikkelden, zeggen echter dat het vaccin een flinke impact kan hebben als het wordt gecombineerd met andere maatregelen, zoals muskietennetten en bestrijdingsmiddelen. NU.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina