Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Houding Abop/BEP gevolg van wijziging kiesregeling’

‘Houding Abop/BEP gevolg van wijziging kiesregeling’

23/04/2019 08:11 - Cheflin Paulus

‘Houding Abop/BEP gevolg van wijziging kiesregeling’

 

PARAMARIBO - Het standpunt van de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (Abop) om niet op te gaan in de Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP) is één van de gevolgen van de wijziging van de kiesregeling. Dit stelt politicoloog Hans Breeveld. Hij zegt dat de houding van de twee partijen een discussie op zich is, die op de voet gevolgd moet worden. De partij die bij de verkiezingen in mei 2015 de meeste stemmen kreeg, heeft volgens hem het recht om als eerste een standpunt in te nemen.

Zowel de voorzitter van Abop als die van BEP vindt dat de ander in zijn partij moet opgaan. Er ontstond afgelopen week een discussie over een brief van BEP aan Abop, waarin BEP stelt dat zij de moederpartij is waaruit Abop is voortgekomen en dat deze daarom in de BEP moet opgaan.

Er zijn al besluiten genomen, maar toch vindt Breeveld het nodig dat beide partijen intern goed overleg plegen. "Ik ben geneigd te zeggen dat de partij die meer kiezers kan werven het recht heeft om te zeggen dat de ene partij op gaat in de andere. Het is wel minder gelukkig geweest dat de brief naar Abop al op straat was, voordat ze de partij zelf had bereikt", zegt de politicoloog. De leiding van de partijen kunnen nog altijd een congres bijeenroepen als de meningen verdeeld blijven, voegt hij eraan toe.

Bestuurskundige August Boldewijn zegt dat hij had verwacht dat de twee groepen zich zo zouden opstellen. Ook hij beschouwt de standpunten als een gevolg van de aanpassing van de kiesregeling. "Dit komt door de wijziging, waarbij men wordt gedwongen om in elkaar op te gaan en dat heeft gevolgen. Abop heeft meer stemmen en heeft gelijk om zich zo op te stellen. Ik geloof dat er hoop is dat zij een akkoord bereiken, maar gezien de standpunten die zijn ingenomen door beide partijen lijkt het moeilijk", aldus Boldewijn.

Net als Breeveld vindt hij dat de kiesregeling in een verkeerde periode is gewijzigd; dat had beter na de verkiezingen kunnen gebeuren. "Je moet het volk eigenlijk de ruimte geven om zich te beraden, maar het is eenmaal zo'', onderstreept Breeveld.

Boldewijn is geen voorstander van blokvorming vóór de verkiezingen. "Ik ben voorstander dat iedereen zijn eigen weg gaat. Je moet de kiezers kunnen tonen hoe sterk je bent aan de hand van de zaken die je voorstelt. Iedereen moet zelfstandig de verkiezing kunnen in gaan. Hiervoor is er een bepaald beleid uitgestippeld. Hoe het allemaal zal gaan uitwerken weet ik niet." Over het verloop van de verkiezing is hij optimistisch. "Naar mijn ervaring is alles de afgelopen jaren goed verlopen in vergelijking met het buitenland. Het moet goed komen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina