Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • President Al Sisi mag aanblijven tot 2030

President Al Sisi mag aanblijven tot 2030

23/04/2019 18:12

President Al Sisi mag aanblijven tot 2030

 

CAÏRO - Egyptenaren hebben volgens verwachting ingestemd met grondwetswijzigingen, waardoor president Abdul Fatah Al Sisi mogelijk tot uiterlijk 2030 kan aanblijven. In een referendum stemde 88,83 procent van de kiezers in met de veranderingen, maakte de verkiezingscommissie dinsdag bekend.

De presidentstermijn zal worden verlengd van vier naar zes jaar. In 2024 zal Al Sisi zich verkiesbaar kunnen stellen voor een derde termijn van opnieuw zes jaar. Ook krijgt de president ruimere bevoegdheden bij het aanstellen van rechters en openbaar aanklagers.

De oppositie mocht geen campagne tegen de wijzigingen voeren en is bovendien de afgelopen jaren ernstig verzwakt door jarenlange repressie. Er werd van tevoren dan ook verwacht dat de wijzigingen zouden worden aangenomen. Het parlement keurde de wijzigingen vorige week al goed met 531 stemmen voor en 21 tegen. De meeste parlementsleden zijn aanhangers van Al Sisi. Zij stellen dat de president meer tijd nodig heeft om zijn economische hervormingen door te voeren.

De opkomst bij het driedaagse referendum dat afgelopen zaterdag was begonnen, is op 44,33 procent uitgekomen. Commentatoren stelden van tevoren dat de opkomst een nuttige indicatie van Al Sisi's populariteit kan zijn. Ongeveer 55 miljoen van de in totaal 100 miljoen Egyptenaren mochten hun stem uitbrengen. NU.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina