Registreren | Inloggen       Colofon
  •  

COLUMN: Crooks

24/04/2019 14:00 - Serieus!?

COLUMN: Crooks

Ivan Cairo  

“Alles wat van boven komt is zegen”, luidt een bekend gezegde. Ga dat zeggen aan de mensen van de tientallen huishoudens die momenteel letterlijk en figuurlijk verzuipen door alle zegen. Zorg er wel voor dat je uitvaart al geregeld is. Regen-zegengrapjes kunnen hun nu gestolen worden. Vooral in een land waar reguliere schoonmaak en onderhoud van afvoerkanalen nog moet worden uitgevonden.

En niemand moet me komen zeggen dat het behoorlijk hard heeft geregend en het hemelwater daarom niet snel weg kon. Ik ken genoeg landen waar het nog harder regent dan hier, maar hun afwateringssysteem is in zodanige staat dat binnen een mum van tijd het overtollig water wegtrekt. Niets blijft staan, geen enkele waterplas.

Dat na volgens mij langer dan dertig jaar het afwateringsprobleem in het laatste deel van de Verlengde Keizerstraat en de Van Idsingastraat nog steeds niet is opgelost gaat mijn verstand te boven. Opeenvolgende regeringen hebben weleens ergens tijdens een massameeting of bij optreden in het parlement gezegd dat ze het zouden oplossen. Ook het eerste kabinet-Bouterse ging kort na 2010 zeer enthousiast op dit vraagstuk af.

Ik zie de harde werker John Lecton, destijds een hoge pief bij Openbaar Groen, nog bij de kolkenzuigers staan, het ene na het andere interview doen en uitleggen dat de verstopping was gelokaliseerd. Het was slechts een fractie van tijd of de buurtbewoners zouden voortaan bij regenweer geen natte voeten meer krijgen. We weten intussen allemaal hoe de vlag er bij hangt. Ook Lecton gooide de handdoek in de ring, want kennelijk was er toch geen geld om de zaak grondig aan te pakken.

Nu we het toch over zegeningen hebben, de afgelopen weken zijn we met de regelmaat van de klok geconfronteerd met onthullingen over de zelfzegeningen van Roline en anderen. Sommige tellen hun zegeningen in grote aantallen bouwkavels, grote lappen landbouwgrond, visvergunningen, onderhandse gunningen, snoepreisjes en anderen gniffelen over hun zegeningen in hectaren hout- of goudconcessies.

En precies om dit soort schandalen maakt geen enkele regering haast met de Wet Openbaarheid van Bestuur. Door het ontbreken van deze wet, een belangrijke steunpilaar in de democratie, is de samenleving overgelaten aan de grillen van politici die om hun moverende politieke redenen soms bepaalde schandalen onthullen. Een enkele keer wil een oprecht verontruste of verontwaardigde ambtenaar wel uit de school klappen, maar het gros heeft te veel broodvrees om aan lekken te denken.

Hoe meer van deze zaken naar buiten komen hoe groter de indruk dat er kennelijk geen eerlijke integere mensen gevonden worden om hoge openbare ambten te bekleden. Nou is er niets verkeerd aan het willen opereren in de particuliere sector, maar als bewindspersoon met een klein beetje ethische normen onder de leden wacht je rustig totdat je minister af bent om je in te laten met stichtingen en nv's die willen werken in een sector waar jij dé man bent die de concessies uitdeelt. Om plotseling de bedrijven in slaap te sussen nadat Jogi kabaal heeft gemaakt, is voor mij een grote red flag. Wat een zeer toepasselijke naam trouwens: 'Tranga makandra baka'.

Een vriendin van me zei op de app 'Ma Penpen nanga Gilly yere skin yere!' Ik zeg niet dat deze twee ministers kruka zijn, maar toen we zo appten moest ik onwillekeurig denken aan de gevleugelde uitspraak van president Harry S. Truman van de Verenigde Staten. Hij zei ooit: 'You can't get rich in politics unless you're a crook'. Letterlijk vertaald: 'Je kunt niet rijk worden in de politiek tenzij je een boef bent'. En hij leefde volgens die lijfspreuk.

De dag toen hij president af was en wegging uit het Witte Huis liep Truman de straat op, stapte vervolgens op de bus en ging naar huis. Met lege handen gekomen, met lege handen vertrokken. Met alle schandalen van de afgelopen jaren lijkt het hier een omgekeerde situatie. Alsof dit het credo is: 'Unless you're a crook, you can't get into politics'. De vertaling laat ik aan uw verbeelding over.

ivancairo@yahoo.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina