Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Gesjoemel bij Sozavo

COMMENTAAR: Gesjoemel bij Sozavo

24/04/2019 12:00

COMMENTAAR: Gesjoemel bij Sozavo

 

BIJ DE UITBETALING van overheidssubsidies via het ministerie van Sociale zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) is de controle volledig zoek, zo heeft de Rekenkamer van Suriname geconstateerd. Het is maar de vraag of die subsidies wel rechtmatig zijn toegekend en daadwerkelijk bij de instellingen terecht zijn gekomen. Voor de Rekenkamer was het vrijwel onmogelijk om dat te controleren, zelfs het ministerie van Financiën is niet bereid inzage in de noodzakelijke stukken te geven. Kortom: er is totaal geen sprake van transparantie, wat de weg vrijmaakt voor grootschalige fraude.

Het is onbegrijpelijk dat de regering niet ingrijpt op het departement. Terwijl sociale instellingen die subsidie toegezegd hebben gekregen nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden, omdat het geld nooit is ontvangen, gaan kennelijk anderen die het niet nodig hebben met de centen aan de haal. Het gesjoemel gaat dus ongestoord door.

De bewoners van die instellingen zijn uiteindelijk de dupe en niemand die vanuit het ministerie tekst en uitleg geeft, laat staan de verantwoordelijkheid durft te nemen. Een recent voorbeeld is de opvang van dak- en thuislozen die gewoon gesloten werd. Dat zegt veel over hoe wij omgaan met burgers die geen pressie kunnen uitoefenen. En geen politicus die de moeite neemt om opheldering te eisen.

Er gebeuren trouwens wel meer wazige dingen op Sozavo, want in de afgelopen jaren zijn meerdere keren miljoenen gestolen die bestemd waren voor de Algemene Kinderbijslag of de Algemene Oudedagsvoorziening. Nooit is daarover echt opheldering gegeven en schijnbaar zijn na de eerste diefstallen geen maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Dat valt niet goed te praten.

Gevreesd moet worden dat de situatie bij Sozavo slechts het topje van de ijsberg is en dat er ook bij andere ministeries sprake is van financiële wanorde. President Desi Bouterse heeft enkele jaren geleden beloofd de Centrale Landsaccountantsdienst alle departementen te zullen laten doorlichten, maar zoals zo vaak is daar niets van terechtgekomen.

Het was ook niet anders te verwachten, want de keiharde resultaten van de weinige onderzoeken die door die dienst wel zijn uitgevoerd, zoals naar de Naschoolse opvang en Carifesta, hebben nog geen schuldigen in beeld gebracht.

De Rekenkamer heeft aanbevelingen gedaan aan Sozavo en Financiën die ertoe moeten leiden dat de controle wel behoorlijk kan worden uitgevoerd. Maar zolang deze regering er nog zit, weet iedereen wat er met die aanbevelingen zal gebeuren: die worden bovenop de stapel vernietigende rapporten gegooid die al in de overvolle beerput liggen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina