Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nog hoop voor goed zeeschildpaddenseizoen

Nog hoop voor goed verloop zeeschildpaddenseizoen

24/04/2019 06:04 - Euritha Tjan A Way

Stropers roven zelfs bij daglicht zeeschildpadeieren.

Stropers roven zelfs bij daglicht zeeschildpadeieren. Foto: Stellar K.Y. Tsang  

PARAMARIBO - Er is hoop dat het zeeschildpaddenseizoen dit jaar niet helemaal verloren is: de overheid en het Wereld Natuur Fonds (WWF) ondertekenen binnenkort een vernieuwd contract. Dit bevestigt Michael Hiwat, marine officer van WWF in Suriname. “We hadden het voordeel dat wij tot vorig jaar een driejarig contract hadden met de overheid. We zijn al vanaf december bezig met de overheid om weer een goedgekeurd projectvoorstel te schrijven, maar dat liep enige vertraging op”, meldt hij.

Het projectvoorstel is intussen goedgekeurd en met de ondertekening van het contract tussen WWF en de overheid zorgt de natuurbeschermingsorganisatie voor de middelen, zodat de jachtopzieners in het zeeschildpadden seizoen de situatie kunnen monitoren en handhaven op de legstranden Braamspunt en Babunsanti. Het seizoen loopt van februari tot juli/augustus.

Hiwat oppert dat het goed zou zijn als de overheid het ownership op zich zou nemen om altijd te voorzien in de middelen voor de jachtopzieners om te monitoren en te handhaven. Hij verwijst hiermee naar de rampzalige situatie die vanaf de start van het seizoen heerst te Braamspunt en Babunsanti waar zeeschildpadeieren op grote schaal gestroopt worden.

"De komst van de zeeschildpadden vormt een gegarandeerde inkomstenbron voor de overheid. Daarom alleen al zou ze daar meer ownership op zich moeten nemen. Suriname heeft wel veel dieren als attractie voor toeristen, maar hoe vaak zie je bijvoorbeeld een jaguar? Terwijl als tijdens het legseizoen toeristen naar de legstranden gaan, ze gegarandeerd zeeschildpadden zien", stelt Hiwat.

Hij stipt bovendien aan dat het een zeldzaamheid is om deze dieren in hun natuurlijke omgeving te zien. "Op andere plekken zie je hotels en veel activiteit op het strand. Dat is in Suriname niet het geval." Sinfra Zaandam, managing director van de Suriname Hospitality and Tourism Association onderstreept wat Hiwat zegt. "Wanneer gaan we het beseffen?" klinkt het bijna wanhopig.

"We horen heel vaak dat mensen het hebben over nationalisme, maar in de werkelijkheid zien we daar niet veel van. We moeten gaan beseffen dat toerisme een duurzame inkomstenbron oplevert. We zien nog te vaak dat mensen kiezen voor sectoren als mijnbouw, ondanks vele beloften aan de toerismesector. Ik vraag me af wat we gaan doen wanneer de mijnbouwbronnen allemaal op zijn", aldus Zaandam.

Zij benadrukt nog eens dat er dringend een Toerisme Autoriteit moet komen "omdat de deelgebieden die te maken hebben met toerisme verspreid zijn bij de overheid. Toerisme zit bij het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme. Maar de jachtopzieners die moeten controleren dat het bos, dat zo noodzakelijk is voor het aantrekken van toeristen, in stand wordt gehouden, zitten bij het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond en Bosbeheer."

Op het strand van Braamspunt staat sinds vorig jaar het Toerist Informatiecentrum, dat moet vastleggen hoeveel toeristen Braamspunt bezoeken. Vanwege de afwezigheid van de jachtopzieners heeft het centrum die taak dit jaar nog niet kunnen uitvoeren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina