Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Verkaveling zorgt voor wateroverlast’

‘Verkaveling landbouwterreinen zorgt voor wateroverlast’

24/04/2019 00:02 - Naomi Hoever

Het is structureel dat bepaalde delen van de kustvlakte na een hevige regenbui onderlopen. Landbouwgronden die ook dienden als berging van het vele regenwater zijn verkaveld. Daardoor kan het regenwater niet wegvloeien volgens districtscommissaris Wedperkash Joeloemsingh.

Het is structureel dat bepaalde delen van de kustvlakte na een hevige regenbui onderlopen. Landbouwgronden die ook dienden als berging van het vele regenwater zijn verkaveld. Daardoor kan het regenwater niet wegvloeien volgens districtscommissaris Wedperkash Joeloemsingh. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Door extreme regenval van zondag op maandag zijn veel gebieden in onder andere de kustvlakte, zoals Sophia’s Lust, onder water gelopen. Districtscommissaris Wedperkash Joeloemsingh van Wanica Noord-West zegt dat dit is gebeurd in gebieden die vaker onderlopen. Hij constateert dat grond die voor landbouw is uitgegeven verkaveld is tot woonwijken. Deze voormalige landbouwgebieden dienden als berging voor het hemelwater. Hij stelt voor om geen landbouwgebied meer te verkavelen.

"In de droge periode waren wij al bezig de 'probleemgebieden' in kaart te brengen", zegt Joeloemsingh. Er was niet genoeg budget om die gebieden vervolgens aan te pakken. Intussen worden de hoofdlozingen opgehaald door de NDP. "Dit heeft ons bespaard van veel meer ellende," meent de dc. Hij voegt eraan toe dat er in laag gelegen gebieden vaker problemen ontstaan door wateroverlast.

De Ware Tijd belde met twee andere districtscommissarissen om na te gaan hoe het in hun district is gesteld na de zware regenbuien. Ajaikoemar Kali van Commewijne zei tegen half twee dat er nog geen gebieden zijn ondergelopen en verwachtte dat de waterstand dinsdag na twaalf uur eb zou staan. "Bij een dusdanige waterstand gooien wij de sluisdeuren open." Kali legt uit dat het gaat om zevenenveertig sluisdeuren in geheel Commewijne.

Het betreft sluizen van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Regionale Ontwikkeling en Openbare Werken, Transport en Communicatie. "Alle sluiswachters stonden gereed om de sluizen op het juiste moment open te gooien." Dinsdagmiddag rond twee uur merkte de commissaris dat het water al aan het wegtrekken was. Voorts worden de lozingen in de ressorten Meerzorg, Nieuw Amsterdam, Stolkertsijver, Tamanredjo en Bakkie opgehaald.

Sarwan Ramai, districtscommissaris van Saramacca zegt dat er weinig meldingen op het commissariaat zijn binnengekomen over wateroverlast. Ook zijn er geen rapportages uit het gebied genoteerd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina