Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Verspreiden foto’s houdt hiv in taboesfeer’

'Verspreiden foto’s ‘geïnfecteerden’ houdt hiv in taboesfeer’

24/04/2019 15:37 - Merredith Bruce

Ethel Pengel noemt het verspreiden van foto’s van mensen die mogelijk hiv hebben verwerpelijk.

Ethel Pengel noemt het verspreiden van foto’s van mensen die mogelijk hiv hebben verwerpelijk. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Door de geringe mate van kennis en bewustwording over hiv, wordt de ziekte over het algemeen nog in de taboesfeer gehouden. Ethel Pengel, voorzitter van stichting Double Positive, is er daarom niet over te spreken dat foto’s van personen van wie beweerd wordt dat ze geïnfecteerd zijn met het virus, via sociale media worden verspreid. Dit fenomeen is al langere tijd gaande.

Eind vorige week was het weer raak. Er gingen via WhatsApp foto's viraal van een vrouw die met het virus zou zijn geïnfecteerd. Volgens de bijbehorende tekst zou de vrouw, die met naam en toenaam werd genoemd, bewust bezig zijn om het virus verder te verspreiden. "Het is een heel kwalijke zaak, want je brengt de persoon in diskrediet. Daar schiet je niets mee op", is de stellige mening van Pengel hierover.

De voorzitter van stichting Double Positive, een organisatie die zich inzet voor het behartigen van belangen van mensen die leven met hiv/aids, wijst erop dat er personen zijn die geheimhouden dat ze geïnfecteerd zijn met het hiv-virus. Ze sluit niet uit dat "verwerpelijke" activiteiten zoals verspreiding van app-berichten, het nog moeilijker wordt voor personen om openlijk te praten over hun ziekte. "Maar dan leef je in een soort cocon, want niemand weet erover."

Volgens Pengel mag niet uit het oog verloren worden dat bij seksuele omgang meer dan één  persoon is betrokken. Ze benadrukt dat elke persoon een eigen verantwoordelijkheid heeft. "Jouw gezondheid heb je voor 99 procent in eigen hand. Het vingertje naar anderen wijzen is een zeer kwalijke zaak. Sommige mensen verliezen hun baan hierdoor of plegen zelfmoord. Waarom moet je een ander pijn doen? Wat je een ander aandoet, kun je niet meer goedmaken. Ik weet niet waar je zou moeten gaan om zulke dingen een halt toe te roepen", verzucht ze.

Politievoorlichter Signa Sabajo kan desgevraagd niet concreet aangeven of het verspreiden van de foto's strafbaar is. Ze zegt evenwel dat tegen personen van wie gezegd wordt dat zij met het hiv-virus geïnfecteerd zijn en dat bewust overdragen, aangifte gedaan kan worden. Dit geldt volgens haar ook voor personen wiens foto's via sociale media worden verspreid. "Als jij je in jouw eerbaarheid aangetast voelt, moet je aangifte doen."

Volgens artikel 294 van het Wetboek van Strafrecht riskeert iemand die het hiv-virus heeft en een ander die dat niet weet opzettelijk ermee besmet, een gevangenisstraf van maximaal zes jaar en een geldboete van maximaal SRD 100.000.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina