Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Visexport loopt gevaar als actie Kustwacht uitblijft

‘We kunnen op de black list komen’

01/05/2019 07:31 - Gilliamo Orban

Een hektrawler.

Een hektrawler. Foto: Google Images  

PARAMARIBO - “We zijn nu doende de beste oplossing uit te werken om deze onsmakelijke zaak correct aan te pakken.” Dat zegt Jerry Slijngard, directeur van de Kustwacht. Deepak Jairam, directeur van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV), heeft Slijngard zondagmorgen in kennis gesteld over de twee fabrieksschepen die gesignaleerd zijn in de Surinaamse wateren. Ze blijken geen vergunning te hebben.

President Desi Bouterse hield de sector op 19 april voor dat de fabrieksschepen geen groen licht zouden krijgen om aan de slag te gaan. De vloot bestaat uit zes fabrieksschepen. Mark Lall, voorzitter van het Visserscollectief, zegt dat de organisatie enorm geschokt is om het feit, dat de fabrieksschepen gespot zijn in de Surinaamse wateren.

Hij zegt dat deze vissers lak hebben aan het standpunt van de president. "Wij kijken uit naar de reactie van de bevoegde instantie om op te treden, aangezien de sector sedert de aankomst van de fabrieksschepen eist dat ze vertrekken uit Suriname", zegt Lall. Hij waarschuwt voor toename van overbevissing en een grotere kans op ineenstorting van het gehele ecosysteem en de vispopulatie.

De hektrawlers zijn geavanceerde vaartuigen, die de vissen direct verwerken, verpakken en daarna opslaan in vriezers. Udo Karg is voorzitter van de Surinaamse Seafood Associatie die de Surinaamse industrievisserij vertegenwoordigt. Hij hoopt dat de Kustwacht spoedig korte metten maakt met deze illegale vissers. Gebeurt dat niet, dan kan dat gevolgen voor de visexport uit Suriname. 

"We kunnen internationaal geblacklist worden als er niet wordt opgetreden tegen de illegaliteit. We mogen dan geen vis meer exporteren", waarschuwt Karg. Hij wijst erop dat de vaartuigen zijn waargenomen in het gebied van de bevolkingsvisserij. "Het gaat om ondiep water en deze schepen mogen niet daar opereren. Ze gaan deze visgronden uitroeien waardoor er niets over is voor de bevolkingsvisserij", zegt Karg.

Hij weet dat deze schepen werkzaam waren in de wateren van West-Afrika en volgens hem zouden zij daar voor overbevissing hebben gezorgd. "Ze worden geweerd door andere landen in het Caribisch gebied, maar Suriname heeft de indruk gewekt dat ze hier wel kunnen vissen", aldus Karg.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen