Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Maduro wil dat leger coupplegers tegenwerkt

Maduro roept leger op couppleger tegen te werken

02/05/2019 22:09

De Venezolaanse president Nicolas Maduro wordt geflankeerd door soldaten op een legerbasis in Caracas.

De Venezolaanse president Nicolas Maduro wordt geflankeerd door soldaten op een legerbasis in Caracas. Foto: EPA  

CARACAS - De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft donderdag de strijdkrachten in zijn land opgeroepen om elke potentiële couppleger die zich aandient, tegen te werken. Maduro deed dat tijdens een toespraak aan militairen die op de Venezolaanse televisie werd uitgezonden.

"Ja, we zijn in gevecht, houd het moraal hoog in deze strijd om elke verrader, elke couppleger te ontwapenen", zei hij onder meer. Tijdens zijn speech werd Maduro omringd door militairen uit de legertop. Volgens de regering waren 4.500 soldaten aanwezig om de president aan te horen. De toespraak is een reactie op de recente couppoging van zelfbenoemd interim-president Juan Guaidó. Laatstgenoemde riep dinsdagochtend op tot een opstand om Maduro's regering omver te werpen.

De grote militaire steun waar hij op hoopte, bleef echter uit. Wel leidden de woorden van Guaidó de afgelopen twee dagen tot massale protesten tegen Maduro in de hoofdstad Caracas. Daarbij vielen twee doden en zeker tientallen mensen raakten gewond. Volgens de regering zijn 150 mensen opgepakt. Guaídó kondigde woensdag een serie stakingen aan waarmee hij het regime van Maduro op de knieën wil dwingen.

Die stakingen moeten donderdag beginnen en uiteindelijk in een landelijke algemene staking uitmonden. "Het einde van de onrechtmatige machtsovername is nabij", voorspelde hij. Inmiddels kan Maduro, die tot nu toe de steun heeft van het leger, ook rekenen op bondgenoten als Rusland, Cuba en China. Guaidó wordt door meer dan vijftig landen erkend als interim-president van Venezuela, waaronder de Verenigde Staten. NU.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen