Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Rol van vaders even groot en belangrijk'

'Rol van vaders even groot en belangrijk'

02/05/2019 00:04 - Amanda Palis

Henk Redmond, directeur en oprichter van Father Mother Figure ziet graag meer onderzoek.

Henk Redmond, directeur en oprichter van Father Mother Figure ziet graag meer onderzoek. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Dat de aanwezigheid van de vader een grote rol heeft in de emotionele en sociale ontwikkeling van kinderen, werd onderstreept tijdens de vaderschapsconferentie. Deze werd dinsdag georganiseerd door het Institute for Graduate Studies and Research (IGSR) en de studierichting Psychologie van de Anton de Kom Universiteit (Adek).

"Dat er onderzoek gedaan moet worden naar de cognitieve betrokkenheid van vaders in Suriname is meer dan duidelijk", zei professor Tobi Graafsma, die behoort tot de studierichting psychologie op Adek.

Hij ziet de conferentie als een voorloper naar wat moet komen. "Met de onderzoeken, theorieën, toepassingen en strategieën, die er vandaag zijn gepresenteerd door de verschillende sprekers, moeten we de mensen warm maken dat er onderzoek moet komen. We willen instanties en beleidsmakers stimuleren om daaraan samen te werken. Want we weten veel te weinig over welke impact de vaders in Suriname hebben op hun kinderen", betoogde Graafsma.

Uit de onderzoekpresentatie van de Guyanese professor Jaipaul Roopnarain was duidelijk op te maken dat de resultaten nogal alarmerend zijn voor Suriname. "De betrokkenheid van de vaders in Suriname, als het gaat om cognitieve betrokkenheidsactiviteiten zoals lezen, zingen, verhaaltjes maken, zijn nogal laag als we het vergelijken met de betrokkenheid van andere vaders in het Caribisch Gebied." Deze activiteiten, die worden geïnitieerd door vooral de vaders, zijn heel erg belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het kind.

Graafsma over de resultaten van Roopnarains onderzoek: "Wij zien dat als beide ouders een constante aanwezigheid hebben en nauw betrokken zijn, kinderen een betere cognitieve ontwikkeling hebben. Ook de relatie tussen moeder en vader gaat zich verbeteren. Dit kan dan weer ervoor zorgen dat huiselijk geweld afneemt."

De vaderschapsconferentie is niet alleen belangrijk voor wetenschappers maar ook voor ngo's, stelde Henk Redmond, directeur en oprichter van Father Mother Figure (FMF). Deze stichting biedt coaching en begeleiding aan kinderen en gezinnen. "In het veld merken wij en zien wij heel veel gebroken en samengestelde gezinnen in Suriname", aldus Redmond. Dit heeft "impact" op de emotionele, sociale en cognitieve ontwikkeling van het kind.

Wat is gepresenteerd door de wetenschappers "onderstreept" de vermoedens van FMF. "Dat de rol van de vaders even groot en belangrijk is als de moeders." Redmond kijkt uit naar nog meer onderzoeken. "Hoe meer wij weten, hoe gerichter wij kunnen werken aan begeleiding en coaching. Wij willen zeker veel meer doen, maar daarvoor hebben we onderzoek nodig."

Graafsma en Roopnarain erkennen dat er genoeg werk is dat verricht moet worden en niet alleen door instanties en wetenschappers. "Er moeten programma's worden ontwikkeld door beleidsmakers om deze betrokkenheid te vergroten", luidt Roopnarain's aanbeveling.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen