Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Jeugdtandverzorging gaat ‘zuiniger’ behandelen

Jeugdtandverzorging voert ‘zuinigere’ behandelmethoden in

03/05/2019 06:47 - Merredith Bruce

De stichting Jeugdtandverzorging gaat zich toeleggen op preventie en op moderne, minder ingrijpende behandelingsmethoden.

De stichting Jeugdtandverzorging gaat zich toeleggen op preventie en op moderne, minder ingrijpende behandelingsmethoden. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De Stichting Jeugdtandverzorging Suriname (JTV) zal zich de komende periode meer toeleggen op de preventieve zorg. De curatieve of genezende zorg vergt veel geld, terwijl er alternatieve behandelmethoden zijn die zuiniger uitvallen, zegt JTV-directeur Mickey Pocorni op vragen van de Ware Tijd.

Hij gaf gisteren een presentatie over een project voor verbetering van de mondgezondheid van de bevolking op een "minimaal-invasieve", effectieve en kosteneffectieve manier. De JTV-onderwijspoot, de opleiding tot Oral Health Therapist, gaat de studenten methoden en technieken aanleren voor 'zuinigere' tandheelkundige zorg. Ook cliënten zullen bewust worden gemaakt van het belang van preventie. "De cliënt komt meestal pas als hij acute klachten heeft", stelt Pocorni.

De stichting hoopt dat het project ertoe leidt at in de toekomst minder (drastische) behandelingen nodig zijn. De subsidie die JTV ontvangt is net genoeg om de medewerkers uit te betalen. De inkomsten uit pakketten waarvoor de cliënt betaalt, wegen niet op tegen de kosten van de behandeling. Op jaarbasis voert de stichting gemiddeld tachtigduizend behandelingen uit.

Pocorni: "Het lastige van de tandheelkunde is dat iedere behandeling gepaard gaat met importcomponenten zoals boortjes, vulmateriaal, maar ook handschoenen." Hoewel de preventieve zorg een enorme investering met zich meebrengt, verwacht de stichting dat de spin-off hiervan zich op kort termijn zal laten merken.

Het project wordt uitgevoerd met ondersteuning van de Twinningfaciliteit Nederland-Suriname en gaat twee jaar duren.  De partners van JTV zijn de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek en het Centrum Tandheelkunde en Mondzorgkunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

De bedoeling is dat er kennis en expertise uitgewisseld zal worden. "Het is een win-winsituatie", zegt Pocorni. Er zijn nu twee JTV-medewerkers in Nederland om kennis te verwerven en deze vervolgens toe te passen in hun klinieken of op scholen. De stichting heeft 22 klinieken verspreid over de kustvlakte, maar wil ook in het binnenland faciliteiten opzetten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen