Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Renovatie Stivoki-pand gaat van start

Renovatie Stivoki-pand gaat van start

03/05/2019 10:16 - Naomi Hoever

Het moment van de ondertekening van het overeenkomst tussen  de Stichting SuAid, die voor de kosten opdraait, en het bestuur van Stivoki.

Het moment van de ondertekening van het overeenkomst tussen de Stichting SuAid, die voor de kosten opdraait, en het bestuur van Stivoki. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Het startsein voor de renovatie van het hoofdgebouw van Stichting voor het Kind (Stivoki) aan de Awaradam, is donderdag gegeven. Er is een overeenkomst getekend tussen Stichting SuAid, die voor de kosten opdraait, en het bestuur van Stivoki.

Iets meer dan driekwart van het ingezamelde bedrag van SRD 1 miljoen, zal door SuAid worden aangewend voor de renovatie. Staatsolie NV doneert SRD 430.000. Het oliebedrijf zal het geld in delen overmaken op de rekening van SuAid. Bouwbedrijf Remas heeft zes maanden uitgetrokken voor herstel van het hoofdpand. De directievoering wordt gedaan door bouwbedrijf Kiesel.

Het gebouw is op dit moment onbewoonbaar, zegt SuAid-voorzitter Giwani Zeggen. Het tehuis bood opvang en begeleiding aan kinderen die zijn mishandeld of seksueel misbruikt. Zij zijn op andere plekken geplaatst omdat er geen geld meer was om het tehuis draaiende te houden. SuAid kwam in actie nadat de subsidie in 2016 door de overheid was stopgezet.

Het nieuwe bestuur onder leiding van bisschop Karel Choennie kwam toen in beweging. Na de noodkreet te hebben aangehoord is SuAid met de inzameling begonnen. Choennie beschouwt de renovatie als een mijlpaal. "Dit is een belangrijk moment. Het gebouw is totaal gesloopt door onverlaten."

Na het herstel moet het tehuis nog aan meubilair en ander materiaal zien te komen. SuAid heeft een beroep gedaan op een bedrijf om de inrichting van het pand op zich te nemen. Na de renovatie zal Stivoki met een kleine groep kinderen beginnen. Hiervoor zijn er drie religieuze zusters uit Nigeria aangetrokken, omdat de stichting geen geld heeft om een compleet directieteam te betalen.

Als Stivoki zich een jaar lang heeft bewezen, kan zij subsidie bij de overheid aanvragen. Choennie zegt dat het belangrijk is dat het tehuis een doorstart maakt, omdat er nu geen opvang is voor seksueel misbruikte kinderen. "Er moet een tijdelijke opvang komen." Het gebouw is zestig jaar terug door een religieuze zuster geschonken aan de gemeenschap van Abra Broki.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen