Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Politieke partijen willen onderzoek bij SPSB

Politieke partijen willen diepgaand onderzoek bij SPSB

06/05/2019 16:18 - Ivan Cairo

Politieke partijen willen diepgaand onderzoek bij SPSB

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Politieke partijen nemen geen genoegen met de verklaringen van directeur Ginmardo Kromosoeto van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) en de Centrale Bank van Suriname (CBvS), dat er niets aan de hand is bij SPSB. Alleen een diepgaand onderzoek door de bevoegde instanties, zoals de CBvS, zou dat kunnen vaststellen.

Bij diverse gelegenheden hebben de NPS, DA'91, DOE en VHP het afgelopen weekend de autoriteiten opgeroepen hun verantwoordelijkheid te nemen. DA'91 vindt zelfs dat directeur Kromosoeto hangende het onderzoek buiten functie gesteld zou moeten worden, zodat het beoogde onderzoek ongehinderd kan plaatsvinden.

De fractieleider van de NDP heeft intussen aangegeven ook uit te kijken naar onafhankelijk onderzoek en het resultaat te zullen afwachten. Hij vindt evenwel dat partijpolitiek met deze kwestie wordt bedreven. Vorige week maakte vakbondsleider Robby Berenstein bekend dat er mogelijk op grote schaal gesjoemeld wordt met overheidsgeld, dat op een speciale bankrekening van het ministerie van Financiën bij de SPSB wordt gestort. Door fractieleden van de VHP en DOE zijn per brief hierover vragen aan de president gesteld.

NPS-ondervoorzitter Jerrel Pawiroredjo merkte op dat er grootschalige corruptie plaatsvindt. Hij kwalificeerde dit zelfs als "georganiseerde misdaad". "O moro wi e yere fu a tori, o moro un' skin e gro", zei Pawiroredjo. Volgens hem zijn het NDP'ers zelf, die bij de SPSB werken, die als klokkenluiders zaken naar buiten hebben gebracht. Zij zouden de onregelmatigheden niet meer kunnen aanzien.

Pawiroredjo: "We roepen de instituten op dit te onderzoeken. Het is ons geld, het is staatsgeld." Hij hekelde dat de CBvS voorbarig uitkwam met een verklaring dat er niets aan de hand is bij SPSB, terwijl er nog geen onderzoek heeft plaatsgevonden. Pawiroredjo riep president Desi Bouterse speciaal op, deze zaak goed in de gaten te houden en erop toe te zien dat er een grondig onderzoek komt. Indien mensen moeten worden opgesloten door justitie, zal dat maar moeten gebeuren, vindt de NPS-ondervoorzitter.

Er dient volgens DA'91 een breed en diepgaand onderzoek te komen naar de vermoedelijke malversaties. Goed bestuur vereist dat de directeur van de in opspraak geraakte bank met onmiddellijke ingang op non-actief gesteld dient te worden. Dat door de SPSB-leiding is gezegd dat er onderzoek wordt gedaan naar wie vertrouwelijke bankinformatie heeft gelekt, kwalificeert DA'91 als intimidatie en bedreiging van medewerkers van de bank.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina