Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Klokkenluiders altijd beschermen’

‘Klokkenluiders altijd beschermen’

07/05/2019 08:34 - Van onze redactie

SPSB-directeur Ginmardo Kromosoeto.

SPSB-directeur Ginmardo Kromosoeto. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Klokkenluiders in het bankwezen dienen altijd beschermd te worden - ook door de bank waar ze werken en waarover zij eventuele onregelmatigheden naar buiten hebben gebracht. Bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) zou de bankleiding medewerkers die uit de school hebben geklapt, in bescherming moeten nemen en geen klopjacht op hen moeten openen.

Zo reageert de risicomanager van één van de andere commerciële banken op uitspraken van SPSB-directeur Ginmardo Kromosoeto, dat er een onderzoek komt naar de klokkenluiders. "Ik was zeer verbaasd om zo een ongenuanceerde uitspraak uit de mond van een bankdirecteur te horen. Klokkenluiders mogen niet blootgesteld worden aan vergelding en een bankdirecteur zou dat juist moeten onderstrepen", stelt de bankfunctionaris.

"Wat hier aan de hand is, is totaal wat anders dan het schenden van het bankgeheim. Het gaat om bescherming van de bank. Als je niet weet wat te zeggen, houd liever je mond of vraag een andere bankier", wordt eraan toegevoegd. De manager staat de redactie te woord op basis van anonimiteit.

Hij neemt het vakbondsleider Robby Berenstein wel kwalijk over de wijze waarop die de kwestie-SPSB aan de kaak heeft gesteld. "Ik geloof dat Berenstein politiek met de zaak heeft bedreven, wat ook gevaarlijk is. Berenstein heeft zijn mensen ook niet beschermd en ze zullen hem niet meer vertrouwen. Hij had deze zaak in alle stilte aan de procureur-generaal kunnen voorleggen."

De bankfunctionaris is ingenomen met de wijze waarop media de afgelopen maanden verslag hebben gedaan over zaken die zich in de banken- en financiële sector afspelen. "De wijze waarop journalisten nu zaken publiceren houdt de banken scherp. De banken zijn onder grote druk. Ik hoop daarom dat ze de media meer als partner zullen zien dan als vijanden."

Aangegeven wordt dat vooral door buitenlandse correspondentbanken grote druk wordt gelegd op het lokale bankwezen. Deze externe druk heeft gemaakt dat cliënten nu zoveel informatie moeten geven over de herkomst van geld dat ze bij de banken deponeren. "Als wij niet aan de eisen van het buitenland kunnen voldoen, worden we zo eruit gegooid. Ze hebben niet veel nodig om ons eruit te gooien. Dus als één bank problemen heeft, lopen alle andere grote risico", aldus de risicomanager.

Volgens deze functionaris wordt in Suriname mogelijk onvoldoende beseft dat als één bank valt, de rest kan worden meegesleurd. Er is nog veel wet- en regelgeving nodig om helemaal op lijn te komen met de mondiaal aanvaarde standaarden voor het bankwezen en internationaal financieel verkeer.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina