Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Zinloos initiatief

COMMENTAAR: Zinloos initiatief

09/05/2019 12:00

COMMENTAAR: Zinloos initiatief

 

HET CHRONISCHE TEKORT aan Amerikaanse dollars zou volgens de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) deels opgelost kunnen worden door toeristen uit Nederland en Frans-Guyana ertoe over te halen om in Suriname US dollars te besteden in plaats van euro’s. Van dat laatste is er in Suriname genoeg, banken en cambio’s schijnen die in overvloed te hebben. Daarentegen zijn de US dollars zo schaars, dat zelfs rekeninghouders bij de bank doodleuk te horen krijgen dat ze maar mondjesmaat hun eigen dollars mogen opnemen.

Op zich is het geen onaardig initiatief van de VES, maar de kans dat dit gaan werken, laat staan iets oplossen, is op voorhand vrijwel nihil. Immers, wat toeristen aan valuta binnenbrengen, is slechts een druppel op de gloeiende dollarplaat. En nog los van de vraag hoe men de reizigers denkt te bereiken voordat ze naar Suriname komen, ligt het niet voor de hand dat ze in eigen land bereid zijn om hun euro's om te zetten in US dollars. Dat omwisselen kost ook daar geld.

En zeker voor Nederlanders is een reis naar Suriname stukken duurder dan naar de meeste andere exotische landen in de regio, die vaak ook nog betere voorzieningen hebben. Om maar te zwijgen over tripjes naar het binnenland, waarvoor flink in de buidel moet worden getast. Dus om een paar euro te verliezen op elke honderd euro die ze in eigen land moeten omwisselen in US dollars, omdat wij hier onze zaken niet op orde hebben, zullen ze niet accepteren. Dat zijn toch een paar dyogo's.

Dat de Centrale Bank van Suriname het initiatief ondersteunt, wekt geen verbazing. Daar weten ze als geen ander dat de dollarnood heel hoog is. En die wordt de komende jaren nog hoger. Immers, de honderden miljoenen US dollars, die in de afgelopen jaren links en rechts in het buitenland zijn geleend, voor niet altijd even transparante projecten, moeten worden afgelost. Met rente! Dat men daar de toerist en de toerismesector deels voor wil laten opdraaien, is te gek voor woorden.

Onze beleidsmakers zouden er beter aan doen om invulling te geven aan een veelvuldige (ook door de regering-Venetiaan) gedane belofte om bedrijven, verkavelaars, woningverhuurders, touroperators en dienstverleners te verbieden hun producten tegen US dollar-prijzen aan te bieden. Dat zal de vraag naar deze munt drastisch doen afnemen en het vertrouwen in de eigen munt kunnen herstellen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina