Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Autonomie Rekenkamer moet beschermd worden’

‘Onafhankelijke positie Rekenkamer moet beschermd worden’

09/05/2019 16:38 - Merredith Bruce

DNA-lid Jennifer Vreedzaam geeft aan dat de Rekenkamer zoveel als mogelijk beschermd moet worden.

DNA-lid Jennifer Vreedzaam geeft aan dat de Rekenkamer zoveel als mogelijk beschermd moet worden. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - “Als we de onafhankelijke positie van de Rekenkamer willen bewaren, kan het niet zo zijn dat die meegaat in discussies. Het is een onafhankelijk instituut dat verslag moet uitbrengen.” Met deze woorden licht parlementariër Jennifer Vreedzaam de toevoeging toe in de Wet Rekenkamer Suriname, waarbij gesteld wordt dat het instituut niet in de media mag treden over haar verslag.

Deze toevoeging is gedaan op voorstel van Vreedzaam, Jennifer Geerlings-Simons en Oesman Wangsabesari. Vreedzaam wijst erop dat de Rekenkamer zoveel mogelijk beschermd moet worden. Ze verduidelijkt dat als media vragen hebben over een onderzoek verricht door de Rekenkamer, zij de onderzochte instantie zouden moeten benaderen. "Zelfs de DNA mag niet inhoudelijk vragen stellen aan het instituut." 

De parlementariër zegt dat er geen specifieke aanleiding is geweest voor de toevoeging over het in de media treden. "De onafhankelijkheid van het instituut willen we zoveel mogelijk bewaren." Op nadere vragen antwoordt ze dat dit gedeelte donderdag bij de verdere behandeling van de wet besproken zal worden.

Vreedzaam wijst op andere regels in de wet over de onafhankelijkheid van het toezichthoudend orgaan. Het gaat bijvoorbeeld om de criteria van de leden die deel uitmaken van de Rekenkamer met betrekking tot onder meer hun verwantschap.

De Rekenkamer is belast met het toezicht op de besteding van geldmiddelen overeenkomstig de begroting, de goedkeuring van de rekeningen inzake ontvangsten en uitgaven, kortom met de controle op het geldelijk beheer van de overheid. De Wet Rekenkamer Suriname wordt nu gewijzigd om deze 'strakker' te maken.

De nieuwe wet stelt sancties in het vooruitzicht voor instanties die informatie achterhouden en niet meewerken aan onderzoeken van het orgaan. Het wetsvoorstel is door de Rekenkamer zelf ontworpen en door enkele assembleeleden als initiatiefwet ingediend bij de DNA. Het instituut heeft vaker zijn beklag gedaan over de moeilijke toegang tot overheidsinstanties voor informatie. Hierdoor worden de controlewerkzaamheden belemmerd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina